Joe Biden către Poroșenko: Toată lumea vă susține

collageucraina
Foto:PC: colaj #diez

#diez continuă să vă prezinte cele mai importante evenimente din Ucraina din ultimile 24 de ore. La Strasbourg va fi prezentat un raport pe tema alegerilor prezidențiale din Ucraina desfășurate în mai, Viktor Iușcenko a numit politica Rusiei la adresa Ucrainei drept una fascistă, iar controlul hotarelor maritime ucrainene a fost intensificat.

#1. Ucraina va prezenta planul de pace al lui Poroșenko în fața miniștrilor de externe din UE.

La ordinul președintelui ucrainean, ministrul de externe Pavel Klimkin, se va afla într-o deplasare de serviciu în Luxemburg, unde va participa la ședința Consiliului European pe problemele politicii externe.

#2. În ultimele 24 de ore, insurgenții pro-ruși au efectuat o serie de atacuri armate în șase raioane din regiunile Donețk și Luhansk.

Chiar dacă Poroșenko a declarat pace în țară, forțele antiteroriste deschid focul numai ca răspuns la atacurile separatiștilor.

#3. La Strasbourg se deschide sesiunea din iunie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care va dura până la 27 iunie.

În prima zi a sesiunii, elvețianul Andreas Gross va prezenta un raport pe tema alegerilor prezidențiale anticipate în Ucraina, desfășurate pe 25 mai curent.

Joi, 26 iunie, la Strasbourg va sosi însuși Petro Poroșenko, care își va prezenta planul de pace pentru reglarea conflictului din estul țării.

Delegația rusă nu va participa la APCE. Pe 10 aprilie APCE a confirmat puterile delegației ruse, dar a lipsit-o de dreptul la vot până la sfârșit de an, pentru contribuția la crearea situației de tensiune din Ucraina.

#4. Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a spus că pentru a rezolva conflictul din estul Ucrainei, ajutorul și implicarea personală a liderilor mondiali sunt extrem de necesare.

Afirmația a fost făcută în cadrul unei conversații telefonice cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Potrivit lui Poroșenko, insurgenții au încălcat regimul de încetare a focului în regiunile Donețk și Luhansk, de cel puțin 20 de ori.

#5. Fostul președinte ucrainean, Viktor Iușcenko, a numit politica Rusiei la adresa Ucrainei drept una fascistă. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, organizată cu ocazia semnării de către trei foști președinți ucraineni a unei scrisori la adresa lui Vladimir Putin cu solicitarea de a opri agresiunile Rusiei contra Ucrainei.

„Noi suntem de părerea că acest conflict care are loc acum în estul Ucrainei, nu este un conflict între ucraineni, ci este războiul nedeclarat Ucrainei de către Rusia. Iată de ce acest regim – eu l-aș numi fascist – care duce azi război împotriva și în interiorul Ucrainei, trebuie condamnat”, a afirmat Iușcenko.

El a subliniat că poziția de solidaritate fermă a trei foști președinți ucraineni cu președintele actual Petro Poroșenko e cea mai bună soluție de stabilizare a situației în regiunile est-ucrainene.

#6. SUA este impresionată cât de atent realizează președintele ucrainean planul de pace, care a intrat în acțiune pe 20 iunie.

Vicepreședintele american Joseph Biden a declarat într-o convorbire telefonică cu președintele ucrainean, că SUA urmărește foarte atent evoluția situației în estul Ucrainei.

„Suntem impresionați cât de bine este îndeplinit planul de pace și de încetare a focului. Toată lumea vă susține.”

#7. În fața Consulatului Rusiei din Lvov, activiștii pro-ucraineni au inițiat o acțiune de protest, în timpul căreia au dat foc câtorva portrete ale liderului rus, Vladimir Putin.

#8. Ucraina a intensificat controlul hotarelor maritime, la fel ca și cele terestre.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *