(video) Primul forum online cu diaspora: Ce probleme au tinerii moldoveni de peste hotare?

collage
Foto:PC: colaj #diez

În timpul primului forum online al Prim-ministrului Iurie Leancă cu diaspora au fost recepționate, în total peste 150 de întrebări de la cetățeni din peste zece țări. Printre cei activi, s-au numărat și câțiva tineri, care și-au expus problemele în ceea ce ține de educație, angajare sau crearea unei imagini bune a țării nostre peste hotare.

Aflați în continuare, problemele enunțate de către tinerii aflați peste hotare, în mesajele adresate prim-ministrului Iurie Leancă:

#1. Tinerii care merg la studii peste hotare devin specialiști buni, dar nu pot lucra în structurile statului pentru că nu sunt prezenți fizic în Moldova.

În acest sens, Dumitru Vicol (co-fondator Asociația Tinerilor aflați la Studii în Franța „Jeunes Moldaves”) lansează un apel către autoritățile de la Chișinău pentru a valorifica tinerii specialiști de peste hotare, creând posturi de consilieri, consultanți sau analiști în regim part-time și la distanță. Astfel, tinerii nu vor fi constrânși să se reîntoarcă la Chișinău, însă vor contribui la dezvoltarea socio-economică a țării. „În era tehnologiilor informaționale, nu este nevoie de prezența fizică a persoanei pentru a contribui la munca de echipă”, susține Dumitru în mesajul său video, adresat către prim-ministru.

Răspunsul prim-ministrului: „Planificăm o serie de evenimente în care investitorii străini se vor întâlni cu studenții moldoveni din străinătate, tocmai pentru dezvoltarea unui dialog și găsirea oportunităților de muncă. Există deja Programul de stagii, în care vă puteți implica pentru ca să vă obișnuiți cu companiile private și instituțiile publice de acasă și unde, dacă demonstrați că sunteți competenți, vă puteți ulterior angaja.

#2. Lipsa de acțiuni în ceea ce privește crearea unei imagini țării noastre, peste hotare.

În privința aceasta, Olga Torica propune oferirea unor stagii de vară studenților în domeniul turismului și designului care să elaboreze proiecte de promovare a imaginii prin intermediul ambasadelor (de ex: pagini de Facebook, etc.).

Răspunsul prim-ministrului: „Există posibilitatea efectuării unui stagiu la Ambasadele Republicii Moldova, contactați Ambasada și veți primi un răspuns privind condițiile concrete de stagiere.”

#3. Recunoașterea diplomelor universitare din Republica Moldova în spațiul UE.

Radu Țăruș este cel care a înaintat problema, solicitând o intensificare a activității de recunoaștere a diplomelor universitare.

Răspunsul prim-ministrului: În scopul facilitării recunoaşterii pe plan internaţional a actelor de studii şi a calificărilor obţinute în Republica Moldova, atât pentru continuarea studiilor, cât și pentru angajarea în câmpul muncii, avem semnate acorduri de recunoaştere reciprocă a actelor de studii cu România, Republica Bulgaria, Ucraina, Federaţia Rusă și Republica Lituania. Pentru a facilita acest proces, Ministerul Educației este preocupat de o serie de reforme la nivelul învățământului superior pentru a asigura compatibilitatea și alinierea la standardele europene.

#4. Susținerea tinerilor moldoveni la studii peste hotare prin burse, granturi, împrumuturi.

Mihai Mărcuță, în mesajul adresat prim-ministrului spune că își termină studiile școlare în Marea Britanie, pe baza bursei care i-a fost acordată pentru succesele academice și cunoștințele în limba engleză. „ Am primit oferte de la primele universități Britanice, însă nu pot aplica la ajutor financiar acolo din cauza că sunt considerat student internațional. Anul de învățământ va începe peste câteva luni și nu am nicio sursă de finanțare. M-am adresat la ambasada Moldovei în Marea Britanie și la Ministerul Educației dar n-am primit nici un răspuns.”

Răspunsul prim-ministrului: La moment, în plan normativ nu există asemenea posibilități. Dar proiectul noului Cod al educației prevede crearea unui Fond pentru susținerea mobilităților academice internaționale. Actualmente Guvernul susține mobilitatea internațională a tinerilor din Republica Moldova prin implementarea tratatelor internaționale în domeniul educației, semnate de Ministerul Educației. Aceste tratate prevăd oferirea pe principii de reciprocitate între Părți a burselor de studii. Astfel, tinerii din Republica Moldova au posibilitatea să studieze peste hotare cu bursă în România, Cehia, Republica Elenă, Germania, Franța, Ucraina, Republica Bulgaria, Republica Slovacia, Federația Rusă, China, SUA, Macedonia, Țările Baltice și alte state.

#5. Angajarea absolvenților instituțiilor de peste hotare, ca profesori universitari în Moldova.

Andrei Ciobanu, a sugerat în mesajul său că de fapt conducerea universităților din Moldova ar trebui să angajeze absolvenții instituțiilor de peste hotare pentru a profita de pregătirea și cunoștințele lor, dar și pentru a ajusta metodele de predare și conținutul curricumului la standardele europene și internaționale. „Spre exemplu: ar fi binevenită introducerea recomandării ca un procent minim din corpul didactic să fie absolvenți ai universităților de peste hotare.”

Răspunsul prim-ministrului: Reglementări normative în acest sens nu există. Dar nici nu credem că ar trebui să existe, altfel vom avea o abordare discriminatorie. Cert este faptul că specialiștii cu studii realizate în străinătate sunt bineveniți și la mare căutare. În multe instituții de învățământ superior în special, atestăm un număr mare de asemenea specialiști.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *