Un orășel suedez va fi mutat definitiv din cauza terenului avariat

Kiruna
Foto:PC: abc4trip.com

Orașul Kiruna din Suedia este o localitate minieră cu o experiență de peste 100 de ani în extragerea fierului. Acum însă exploatările intense a resurselor de fier au dus la destabilizarea terenului, care amenință să înghită întreg orașul.

Crăpăturile apărute în pământul pe care este ridicat oraşul nu au lăsat indiferente autorităţile, notează Totb.ro, care au lansat o competiţie internaţională adresată firmelor de arhitectură cu scopul relocării întregului oraş. Competiţia a fost câştigată de firma suedeză White Arkitekter, care a propus un plan de mutare treptată a localităţii, în timpul mai multor decenii.

Kiruna a fost fondat în anul 1900 de către o companie minieră cu capital de stat, iar de atunci încoace s-a lucrat necontenit la exploatarea fierului în zonă. Acest fapt a dus la apariţia unor crăpături periculoase în sol, chiar sub clădirile oraşului. În aceste condiţii, relocarea celor aproape 20.000 de locuitori ai oraşului este mai mult decât necesară.

Planul propus de arhitecţii suedezi este avangardist şi, totodată, practic: va muta oraşul dependent de minerit de la vest către est, în mai multe etape, pe durata mai multor decenii. „Kiruna va fi oarecum ca un miriapod în mişcare, cu tot cu casa purtată pe picioare: se va mişca încet, se va târî uşor câţiva kilometri înspre est”, explică arhitectul Mikael Stenqvist.

Deşi relocarea are destule inconveniențe pentru oamenii din oraş, există şi avantaje majore ale proiectului: cum oraşul s-a extins rapid, nu a avut timp să îşi pună la punct o infrastructură modernă, astfel că a rămas destul de izolat. Odată cu relocarea, Kiruna va obține şi un sistem nou de transport public, care va facilita conexiunea rapidă şi simplă cu oraşele învecinate. Totodată, speră autorităţile, mutarea ar putea impulsiona afaceri noi în zonă, care să facă oraşul mai puţin dependent de minerit. De altfel, consiliul local a planificat ca odată cu încheierea extracţiei de fier în regiune, să dezvolte un imens parc public în zonă, care să redevină rută de migraţie pentru reni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *