Vicepreședintele Senatului Cehiei: Senatul ceh va ratifica Acordul de Asociere foarte rapid

ICorman-intrevedere-Presedeinte-Senat-Cehia17.06.2014-1
Foto:Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, Igor Corman, Premysl Sobotka și membrii Comisiei pentru economie, agricultură și transport din Senatul Cehiei, PC: parlament.md

Președintele Parlamentului Igor Corman a discutat cu Vicepreședintele Senatului Cehiei, Přemysl Sobotka despre relațiile moldo-cehe, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, situația internă și cea din regiune.

Igor Corman a mulțumit autorităților din Cehia pentru sprijinul acordat țării noastre în dezvoltarea unor domenii importante, concretizat în circa 50 de proiecte implementate din 2011 până în prezent, în valoare de aproximativ 14 mln. de euro. În context, oficialii au apreciat caracterul intens al relațiilor bilaterale stabilite între cele două țări la toate nivelele, inclusiv pe dimensiunea parlamentară.

Referindu-se la agenda europeană a Republicii Moldova, șeful Legislativului a menționat interesul țării noastre pentru preluarea experienței Cehiei în procesul de integrare în UE. Totodată, Igor Corman a solicitat Parlamentului de la Praga să acorde o atenție prioritară ratificării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, după semnarea acestuia, pe 27 iunie, la Bruxelles.

„Sprijinul partenerilor europeni este foarte important pentru Republica Moldova, mai ales în acest an. Semnarea, respectiv ratificarea Acordului de Asociere reprezintă baza viitorului nostru european, care, însă, nu vine în contradicție cu intenția de a avea relații bune și cu țările din CSI. Suntem siguri că Acordul privind zona de comerț liber în cadrul CSI și Acordul de Asociere dintre Moldova și UE sunt compatibile”, a declarat Președintele Parlamentului.

La rândul său, Vicepreședintele Senatului Cehiei, Přemysl Sobotka a dat asigurări că Senatul ceh va ratifica Acordul de Asociere dintre Moldova și UE foarte rapid, întrucât în toate partidele politice există consens în această privință. Přemysl Sobotka a mai declarat că țara sa susține parcursul european al Republicii Moldova, Cehia numărându-se printre statele care au inițiat Parteneriatul Estic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *