16 iunie – Estul Ucrainei rămâne fără insulină, apă, electricitate și gaz

collageraport
Foto:PC: colaj #diez

Situația tristă din estul Ucrainei e fără schimbări – în spitale se termină rezervele de insulină iar cea mai mare parte a Donbassului trăiește de aproape o lună fără energie electrică, apă și gaz.

#1. NATO a publicat câteva fotografii făcute prin satelit, care confirmă intrarea din această noapte tancurilor rusești în Ucraina. „Deși tancurile nu au marcaje rusești foarte clare, SUA și NATO nu au nicio îndoială în legătură cu originea lor. Însuși faptul că nu există nici un marcaj amintește tactica folosită de Rusia în Crimeea”, afirmă un oficial din partea NATO.

#2. În satul Konstantinovka, regiunea Donețk se termină rezervele de insulină. Medicii locali declară că rezervele de insulină produsă în Ucraina sunt suficiente doar pentru o săptămână.

#3. Poliția de frontieră din Ucraina intenționează să închidă hotarul cu Rusia. Potrivit ministrului de externe ucrainean, Mihail Kovali: „președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a stabilit niște obiective clare, pe care noi ne străduim să le îndeplinim în volum maxim. Vom avea nevoie de câteva zile pentru a închide întreg hotarul cu ajutorul forțelor noastre armate, și pentru a crea o zonă de tampon în această regiune”. Până acum au fost închise aproape 250 km de hotar de stat.

#4. În orașul Șceastia, eliberat de către armata națională, cadavrele teroriștilor morți în stradă nu are cine să le strângă. O jurnalistă locală, din regiunea Luhansk, scrie: „Cadavrele separatiștilor stau chiar pe șoseaua orașului Șceastia. Nu le strânge nimeni. În oraș nu lucrează nici poliția, nici ambulanța, nici morga”.

Pe 14 iunie, forțele militare antiteroriste au intrat în regiunea Luhansk și au eliberat orașele Vesiolaia Gora și Șceastia. În rezultatul luptelor au fost răniți cinci soldați ucraineni, iar cel puțin nouă separatiști și-au pierdut viețile.

#5. În această noapte, activiștii din Kremenciug au aruncat cu ouă în sediile băncilor din Rusia. Poliția aflată în apropiere nu a reacționat și nu a arestat pe nimeni.

#6. Ambasada Rusiei în Ucraina, situată chiar în inima Kievului, a fost luată sub pază de stat după evenimentele din 14 iunie. Azi dimineața, la intrarea centrală a ambasadei s-a parcat un autobuz cu polițiști.

Pe 14 iunie, activiștii ucraineni s-au adunat în fața Ambasadei Rusiei în semn de protest împotriva implicării rușilor în afacerile interne ale statului ucrainean, iar ambasadorilor ruși – să părăsească țara. În timpul protestului, ei au răsturnat câteva mașini, iar în clădire au început să zboare ouă și pachete cu verde de briliant. Poliția a deschis un dosar penal pentru huliganism.

#7. În 17 localități din regiunea Donețk se anunță deconectări de apă, energie electrică și gaz, cauzate de luptele continue dintre activiștii ucraineni și separatiștii pro-ruși. În orașele Sloviansk, Kramatorsk, Drujkovka, Konstantinovka de câteva zile nu mai este apă potabilă.

Pe 4 iunie în Sloviansk a încetat să mai curgă apa din robinetele cetățenilor, din cauza distrugerii aproape în întregime a sistemului de canalizare central. Din data de 11 iunie în oraș nu s-a mai importat apă potabilă. Pe 10 iunie, din cauza timpului nefavorabil și a luptelor fără sfârșit au rămas fără electricitate 26 de localități.

#8. Polițiștii de frontieră aflați acum în zonele de control periculoase din Luhansk sunt totalmente echipați cu uniforme de securitate totală, cu mâncare și produse de igienă personală, anunță Ministerul Apărării din Ucraina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *