(foto) A fost lansată prima bibliotecă mobilă în Republica Moldova

biblioteca_1 (1)
Foto:A fost lansată prima bibliotecă mobilă, BIBLIOBUS PC: Ministerul Culturii

Ieri, 13 iunie, în spațiul public din faţa Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici” a avut loc inaugurarea Bibliobusului pentru Copii – prima bibliotecă mobilă din Republica Moldova.

Bibliobusul a fost creat cu scopul de a oferi accesul la lectură, cunoaștere, informație şi cultură, la servicii moderne de bibliotecă copiilor şi adolescenților din diverse localități ale țării. Beneficiarii principali sunt copii ai căror părinți au plecat peste hotare, copiii din orfelinate, internate şi centre de plasament, copiii aflați în dificultatea de a se deplasa la bibliotecă.

Prezentă la eveniment ministrul Culturii Monica Babuc s-a adresat copiilor să iubească cartea şi să citească cât mai mult. „Miracolul lecturii, a cititului, să vă însoțească întotdeauna şi să vă deschidă noi orizonturi de cunoaștere, iar ceea ce se întâmplă astăzi aici o să vă dea posibilitatea vouă, dar şi multor copii din satele Moldovei să transforme în realitate vechiul proverb – Cine ştie carte are patru ochi”, a specificat ministrul Culturii.

Bibliobusul este dotat cu mai multe facilități, precum: o colecție de cca 550 cărţi tipărite (enciclopedii, dicţionare, colecţii populare de literatură pentru copii şi adolescenţi, cărţi ilustrate pentru copii mici etc.), o colecţie de cca 600 de cărţi electronice, conexiune la internet Wi-Fi, 3 laptopuri şi 3 computere tablete, 2 eBook readere, proiector şi ecran de proiecţie, aparat foto digital, jocuri.

Copiii vor beneficia de accesul la colecțiile de carte în regim sală de lectură şi prin intermediul împrumutului inter-bibliotecar, la resurse informaționale din internet şi pe suporturi electronice. De asemenea, vor participa la activităţi de promovare a lecturii şi programe culturale, la întâlniri cu scriitori, cu personalităţi din diferite domenii, la acțiuni educaționale şi de instruire în vederea utilizării securizate a tehnologiilor informaționale. Colecțiile de carte au fost constituite cu sprijinul editurilor „Litera”, „Prut Internațional”, „Știința”, „Arc”, „Epigraf”, librăriei online Bestseller.md.

Acest proiect a fost posibil grație suportului financiar al Ambasadei Japoniei prin Programul „Kusanone”, la propunerea şi cu susținerea Ministerului Culturii prin intermediul Direcției colaborare internațională şi implementat de Biblioteca Națională pentru Copii “Ion Creangă”.

 

A fost lansată prima bibliotecă mobilă, BIBLIOBUS PC: GOV
A fost lansată prima bibliotecă mobilă, BIBLIOBUS PC: GOV
A fost lansată prima bibliotecă mobilă, BIBLIOBUS PC: GOV
A fost lansată prima bibliotecă mobilă, BIBLIOBUS PC: GOV
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *