Ce cred analiștii despre plecarea lui Mark Tkaciuk din Parlament

Tkaciuk
Foto:Mark Tkaciuk, PC: abcnews.md

Mark Tkaciuk a plecat din fracțiunea PCRM din Parlament din cauza unor neînţelegeri cu liderul acestui partid, Vladimir Voronin. La acestă concluzie a ajuns un grup de analişti, invitaţi ai emisiunii „Replica” de duminică seara a postului de televiziune „Prime”.

Jurnalistul Valeriu Reniţă, fost consilier al ex-preşedintelui Vladimir Voronin, a declarat în cadrul emisiunii că în interiorul PCRM există mai multe neînţeleri, provocate de Tkaciuk, care de fapt este un „lider din culise” şi ar fi încercat să preia conducerea partidului. Potrivit lui Reniţă, Tkaciuk ar fi avut grijă să înlăture din PCRM persoane proeminente, potenţiali succesori ai lui Voronin. În opinia ex-consilierului prezidenţial, din cauza radicalismului extremist a lui Tkaciuk, PCRM a avut de suferit, a pierdut din popularitate şi imagine şi nu a fost în stare să facă coaliţie cu alte partide, transmite IPN.

Analistul politic, Roman Mihăeş, de asemenea, consideră că principalul motiv care l-a determinat pe Tkaciuk să plece din PCRM şi să depună mandatul de parlamentar sunt neînţelegerile acestuia cu Voronin. „Misiunea lui Tkaciuk, care este omul Moscovei, în PCRM, a eşuat. Tkaciuk a avut misiunea să construiască în Republica Moldova un front de stânga, iar el să fie principalul arhitect. Voronin, pur şi simplu, n-a vrut să fie o unealtă în mâinile Moscovei, ca mai apoi să fie aruncat ca un obiect netrebuincios. El şi-a dat seama la timp că este folosit şi a hotărât să pună capăt manipulărilor.”

Mihăeş, de asemenea, susţine că Tkaciuk nu este un politician de linia întâi, este „omul din umbră care ştie să facă PR negru”, şi că este timpul să fie tras la răspundere penală „pentru acţiunile sale extremiste.”

Un alt invitat al emisiunii, analistul politic Alexandru Cauia, care a împărtăşit opiniile de mai sus, a mai declarat că în urma acţiunilor lui Tkaciuk, Voronin a avut de învăţat o lecţie. „Nu cred că Voronin va mai dori să apropie pe cineva din partid la fel de mult cum l-a apropiat pe Tkaciuk”, a precizat Cauia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *