Salutul Chișinăului a trecut și pe la Târgul de Turism „Mocănița” din Cluj

hcollage
Foto:Tinerii care se implică în proiecul Hello Chișinău: Casandra, Dumitru, Roxana, Tudor și Alexandr

Toamna trecută, echipa #diez vă povestea despre un proiect interesant din Chișinău, și anume grupul Clepsidra care și-a propus să construiască o clepsidră cât patru etaje în Chișinău. Pentru a obține bugetul din care să o construiască, grupul a început mai multe proiecte, printre care și Hello Chișinău.

Hello Chișinău este un proiect care aduce harta turistică a Moldovei și a Chișinăului, pe care o puteți găsi gratis în locurile pentru turiști, care include o mare parte a monumentelor istorice, culturale, religioase și arhitecturale din republică, astfel s-a format o echipă, care vine în întâmpinarea turiștilor cu un pachet complet de vizită al țării: trasee, experiențe unice a unor activități cotidiene și cazare în aproape orice colț de pe teritoriul țării.

 

943482_552888124762391_130373435_n
Mocănița PC: Dumitru Colesnicov

Tudor Cotruță, unul din inițiatorii proiectului spune: „Fiind la începutul activității noastre în domeniul turismului, și având deja primul produs al nostru – Harta Hello Chișinău gata pentru distribuție, am decis să vedem ce mai fac și alții în domeniul turismului.

În Cluj, la Târgul de Turism Montan, „Mocănița” se adună câteva sute de entuziaști, organizații comerciale și necomerciale. Ei nu au experiență cu oaspeți internaționali și respectiv noi suntem primii. Participăm la târgul turistic pentru a promova Moldova și Chișinăul ca destinații turistice. Așteptările noastre vor fi împlinite dacă vom aduce măcar 100 de turiști noi în Moldova”.

 

Standuri de la Târg PC: Dumitru Colesnicov
Standuri de la Târg PC: Dumitru Colesnicov

Dumitru Colesnicov care a reprezentat proiectul în Cluj a încercat să ne transmită un pic din atmosfera de la Târg:

„Am făcut cunoștință cu informații inedite din categoria sportului extrem pentru publicul larg de aici din țara. Menționez câteva dintre ele în ideea susținerii și promovării lor, chiar și peste hotare: din sporturi: Rapel,Tiroliana, Expediții offroad, Escalada pe gheață, Geocaching, Schi Alpin, Schi pe tură, Kayaking, Rafting, Tir cu arcul, Parapantă, Parașutism, alergare montană nocturnă (cu obstacole și fără), iar din categorii anexate acestor sporturi țin să vă readuc aminte despre inventivitatea și nevoia de a crea o atmosferă original extremă care au făcut ca adepții acestora să vina cu ideea și realizarea unui hotel staționar într-un tren cu vagoane cu aburi, unicul de felul său în România și se află în Mocănița de Sus.

 

Standul Moldovei PC: Dumitru Colesnicov
Standul Moldovei PC: Dumitru Colesnicov

Publicul moldovenesc este mai puțin obișnuit cu această ramură a turismului, deși, există specialiști pasionați încă din perioada de ocupație rusească, în domenii ca: Speologia, Canyoning, Paraplan, Mountain bike și Cățărat pe stânci, oameni care și-au dat toată silința să mențină tradiția până astăzi și au reușit cu brio.

Standul nostru s-a axat pe valorificarea reliefului R. Moldova, a patrimoniului cultural și nu în ultimul rând a oamenilor dornici să le facă pe acestea cunoscute (Everest). Printre sporturile care au avut cel mai mare succes la noi în țară se numără paraplanajul, datorită spațiului larg de desfășurare a manevrelor permise de relieful nemuntos și de verile calde și domoale, un altul ar fi raftingul, deși poate părea surprinzător cu gândul la rețeaua rivieră săracă, râul Nistru a însemnat mai mult decât destul pentru entuziaștii care s-au avântat în organizarea competițiilor cu obstacole pe albia acestuia, munca lor fiind apreciată și de colegii din România.”

 

Bannerul Hello Chișinău la Cluj PC: Dumitru Colesnicov
Bannerul Hello Chișinău la Cluj PC: Dumitru Colesnicov

Persoanele care lucrează până acum în proiect sunt: Tudor Cotruță, Alexandru Repin, Roxana Cushnir, Dumitru Colesnicov și Casandra Cubreacov.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *