Ambasadorul României: Rezultatele recesământului vor decide politicile de susţinere economică

Lazurca-1024×731
Foto:Marius Lazurcă, PC: vatican.mae.ro

Guvernul de la Chişinău ar trebui să-şi concentreze atenţia asupra unor obstacole de ordin intern în procesul de integrare europeană, susţine Marius Lazurcă, ambasadorul Republicii Moldova la Chişinău. Declaraţia a fost lansată în cadrul emisiunii “Fabrika” de marţi seara a postului de televiziune “Publika”.

Ambasadorul român consideră că aceste obstacole reprezintă „nemulţumirile populaţiei de etnie găgăuză”, muncitorii moldoveni expulzaţi din Rusia, care se vor confrunta la baştină cu dificultăţi de ordin economic, şi producătorii agricoli, care exportă în Federaţia Rusă. Lazurcă a precizat că ultima problemă ar putea fi rezolvată prin semnarea Ascordului de liber schimb, transmite IPN.

Cât priveşte securitatea externă, diplomatul este de părerea că „intrarea într-un raport mai strâns cu Uniunea Europeană” va asigura securitatea pe plan extern a Republicii Moldova.

Invitatul permanent al emisiunii “Fabrika”, Cristian Tabără, a precizat că la etapa actuală „Moldova nu mai este atât de vulnerabilă să se teamă de Rusia”, iar cetăţenii moldoveni ar trebui să se despartă  de mentalitatea şi obişnuinţa de a trăi sub oblăduire rusească.

Ambasadorul României la Chişinău a mai spus în cadrul aceleaşi emisiuni că România este cointeresată în desfăşurarea unui recesământ corect în Republica Moldova, iar de rezultatele  acestui recesământ vor depinde politicile de susţinere economică şi pe plan social atât din partea României, cât şi din partea Uniunii Europene . Lazurcă a mai  precizat că ţara sa este unul din principalii donatori pentru desfăşurarea acestui recesământ.

Potrivit lui Lazurcă, autorităţile de la Bucureşti sunt curioase să afle câţi cetăţeni moldoveni vor declara că vorbesc limba română, dar „aspectul lingvistic nu este principala aşteptare de la acest recesământ”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *