(vox) Ce atitudine au oamenii față de 9 mai?

collage
Foto:Persoane participante la vox

#diez a întrebat mai mulți oameni ce semnifică pentru ei data de 9 mai, și ce planuri ei au pe ziua de azi.

Maria Rassolova, 22 de ani, traducător: 

Maria Rassolova
Maria Rassolova

Pentru mine 9 Mai, este o zi deosebită, ziua când omagiez memoria celor care au luptat împotriva fascismului. În fiecare an în aceasta zi eu vin la paradă sa le mulțumesc veteranilor pentru Victorie și sa depun flori în memoria celor care și-au dat viata în acest război. Cred ca cu toții ar trebui să ținem minte și să respectăm faptele mărețe a buneilor și străbunicilor noștri, datorită cărora suntem în viata și trăim într-o lume fără război.

Radu Brega, 22 de ani, programator:

Radu Brega
Radu Brega

Pentru mine nu e sărbătoare, doar decât Ziua Europei. Nu am planuri deosebite pentru acestă zi.

Domnul Nicolae, 70 de ani, pensionar:

Domnul Nicolae
Domnul Nicolae

Pentru mine această sărbătoare semnifică Ziua Victoriei, atunci când a fost zdrobit fascismul, însă din păcate putem vedea că au mai rămas rădăcini de acest rău în societate. Istoria de astăzi îi arată pe americani câștigători, care de fapt au contribuit cu muniție și aprovizionare, însă nu ei au fost cei ce au jertfit milioane de vieți pe altarul războiului. Plec la memorial pentru a comemora rudele care au căzut în conflictul cela crâncen.

Adriana Nicolai, studentă, 21 de ani:

Adriana Nicolae
Adriana Nicolae

9 mai pentru mine e zi obișnuită, nu sărbătorim în familie, dar se simte totuși atmosfera de sărbătoare pentru că este o tradiție la noi în Stăuceni, în fiece an pe data de 9 mai, fanfara comunei, merge pe străzi și cântă. În plus, se organizează pentru bătrâni sărbătoare, apoi urmează diferite întreceri sportive pe stadion, și obișnuim să mergem cu prietenii sa privim. Însă eu în această zi lucrez.

Sandu Bălan, student, 22 de ani:

Sandu Bălan
Sandu Bălan

Pentru mine 9 mai este Ziua Europei, nu neg aportul enorm a străbunicilor noștri, însă cred că este motiv de doliu și comemorare și nu de sărbători fastuoase cum se obișnuiește la noi. Este un motiv când îmi aduc aminte de bătrâni, pe când ei ar trebui îngrijiți totdeauna. Încerc să strâng câte mai multe panglici de „Sf Gheorghe” pentru a preveni ca ele să nimerească în mâinile oamenilor neadecvați și ulterior să creeze conflicte.

Larisa Bulat, contabil, 45 de ani: 

Larisa Bulat
Larisa Bulat

9 mai reprezintă o zi de comemorare a victimelor căzute în război. Bunelul meu a luptat în război și este datoria noastră să ne amintim de fapta lui eroică și să îl comemorăm.

Valeriu Usatii, 59 de ani:

Valeriu Usatii
Valeriu Usatii

9 mai pentru mine reprezintă Ziua Europei, dacă tot am ales ca stat cursul Integrării Europene, nu neg aportul veteranilor la Victorie, însă părerea mea că unele partide politice transformă acest motiv de doliu în alt motiv, cel de a strânge voturi și a organiza ceva festiv. Nu ar trebui să uităm de crimele regimului sovietic, când au fost împușcați milioane de oameni, după care a urmat războiul în care au murit încă zeci de milioane de oameni.

Dragancea Elena, 69 de ani, pensionară:

Elena Dragancea
Elena Dragancea

Am o atitudine pozitivă față de această sărbătoare, dacă nu ar fi fost veteranii, nu se știe dacă am fi vii noi toți, astăzi comemorez pe cei căzuți în lupta pentru viitorul nostru.

Ecaterina Bolohan, 21 de ani, studentă:

Ecaterina Bolohan
Ecaterina Bolohan

Știu ca e ziua Europei pe 9 mai, dar unii încă o consideră Ziua Victoriei. Eu personal o sa încerc să îmi trăiesc normal viața și să mă bucur de ea.

Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *