(selfie) Călătoria în Grecia a delegației RM din 20 puncte de vedere

moment2
Foto:Iurie Leancă, Alexandru Lebedev și Pavel Novac PC: Pavel Novac

Pentru a vedea un oraș este nevoie de mai multe zile, pentru o vizită de lucru sunt de ajuns și câteva ore. După ce ați citit și ați văzut mai multe despre Avionul fără vize, echipa #diez vă prezintă câteva detalii din culise pentru a vă face o imagine cum s-au petrecut toate lucrurile.

#1. 28 aprilie 2014, la ora 8:00, când toată presa, cei 25 tineri care au câștigat concursul, cei 6 olimpici și membri ai biroului diasporei erau deja la aeroport, Iuriea Leancă, Igor Corman, Pirkka Tapiola și Monica Macovei au susținut un briefing cu ocazia liberalizării regimului de vize.

Când a venit, Marian Lupu i-a îmbrățișat pe toți cu drag, iar în timpul briefingului, Iurie Leancă, a subliniat cuvântul: Demnitate, cuvânt care reflectă aprobarea pe care a obținut-o Moldova din partea Uniunii Europene, și mândria de a avea pașaport moldovenesc.

 

WP_20140428_006

 

#2. După briefing persoanele din delegație au trecut pe la verificarea pașaportului și cei care aveau doar biometric au fost lăsați să treacă. Cu această ocazie, oficialii RM au făcut mai multe poze de protocol. Inclusiv și Ministerul de Externe, Natalia Gherman, care a avut un aport considerabil pentru abolirea regimului de vize.

 

WP_20140428_007

 

#3. Tinerii care au câștigat concursul ”Fii primul care zboară fără viză în UE” erau concentrați să facă check-in-uri și să împărtășească bucuria pe care o au. Deși vizita a fost foarte scurtă, a fost îndelung comentată pe Facebook și alte rețele de socializare.

 

WP_20140428_011

 

#4. Pentru a eficientiza accesul în avion, membrii delegației au intrat pe diferite intrări. Presa a intrat prin ușa din spate și a stat în rândurile 10-16, în față au stat oficialii, după presă erau reprezentanții diasporei, apoi tinerii câștigători.

 

WP_20140428_016

 

#5. În timpul zborului Dirk Schuebel (care făcea poze pe tableta sa), Pirkka Tapiola, Victor Lutenco, Iurie Leancă și Igor Corman s-au plimbat prin avion pentru a vorbi cu pasagerii, pe restul nu i-am văzut să treacă de primele rânduri, deși în avion erau și liderii partidelor din coaliția pro-europeană.

 

WP_20140428_019

 

#6. Cu această ocazie, și cu puțin noroc, datorită căruciorului care strângea resturile de mâncare (s-a servit mămăligă și tocăniță), Iurie Leancă s-a așezat pe scaunul liber de lângă noi, iar noi l-am întrebat dacă știe ce-i aia selfie și dacă ar vrea să facă unul cu noi. Iurie Leancă a răspuns afirmativ.

 

PC: Pavel Novac
PC: Pavel Novac

 

#7. La aeroport am fost întâlniți de reprezentanții guvernului Greciei, cu care ulterior Iurie Leancă a negociat ca moldovenilor ce lucrează în Grecia legal, să le fie calculată experiența de lucru, care ar contribui ulterior la o pensie mai mare.

 

WP_20140428_024

 

#8. Presa, studenții și elevii, reprezentanții diasporei, fiecare aveau autobuzele lor, iar oficialii, desigur cu nu s-au deplasat cu autobuzul, dar în mașinile cu care s-au dus la întâlniri oficiale, ulterior.

 

WP_20140428_029

 

#9. În scurt timp am ajuns la Acropolis, unde timp de o oră și un pic a avut loc întâlnirea oficialilor cu diaspora din Grecia și a rudelor care nu s-au văzut de mult timp. În acest timp, elevii și studenții care au venit în vizită și nu aveau rude în Grecia, au avut timp să facă poze și să cumpere suveniruri și să mai profite și să discute cu oficialii Moldovei care nu erau ocupați cu moldovenii din Grecia.

 

WP_20140428_044

 

#10. Ni s-a spus că stegulețele cu Grecia erau mai bune decât cele cu Moldova care erau din hârtie, iar cele cu Grecia din material. Presei nu i-au fost oferite stegulețe.

 

WP_20140428_046

 

#11. Echipa #diez a vorbit cu acest cuplu frumos și îndrăgostit, Igor și Valeria Sprânceană, care după nuntă mirele a plecat în Grecia, și precum că nu s-au văzut de un an și jumătate, foarte multe televiziuni au luat interviuri cu ei, numai noi am făcut selfie.

 

WP_20140428_048

 

#12. După ce presa i-au sufocat pe toți cu întrebări despre cum se simt, ce cred referitor la liberalizare și celelalte întrebări care le-ați auzit la știri. Am fost împărțiți în 2 grupuri, cu 2 ghizi, greci care vorbeau româna și care au adus în discuție trecutul comun al Greciei și Moldovei din perioada fanariotă. Și apoi am fost să vizităm Acropolis. Ni s-a spus că sus nu se poate filma pentru știri, și de asemenea nu avem voie să luăm pietricele.

 

WP_20140428_050

 

#13. Acropolis este în restaurare de câțiva zeci de ani, după ce o doamnă care a devenit Ministru al Culturii, a decis să aloce bani pentru păstrarea monumentelor. Fără această restaurare, monumentele nu ar mai fi stat mult aici. Deși ni s-a spus să nu filmăm, majoritatea și-au luat camerele mari de filmat cu ei.

 

WP_20140428_055

 

#14. La Acropolis am stat aproximativ o oră, apoi am mers o altă oră și un pic până la Pendelis, să mâncăm. Între timp s-a pornit o ploaie torențială care au dat multe planuri peste cap. Grecii oricum se bucurau de ploaie, deoarece acolo nu plouase de multișor timp.

 

WP_20140428_062

 

#15. Cum spuneam ploaia a dat peste cap multe planuri și până s-au ales mesele ne-am schimbat de vreo 3 ori. În schimb mâncarea a fost aproape tradițională grecească, iar vinul a fost moldovenesc.

 

WP_20140428_069

 

#16. După mai multe discursuri de cât de important este acest pas pentru Moldova și câteva lucruri, masa s-a transformat într-un fel de cununie a Moldovei cu UE, unde s-au cântat majoritatea cântecelor de veselie din Moldova (nu sunt singur dacă a fost și Dirlidinga) și s-a dansat și hora, de la mic la mare.

 

WP_20140428_072

 

#17. După masă ne-am dus direct la aeroport, deja era soare parcă nici nu a plouat deloc, dar asta nu i-a încurcat pe anumiți oaspeți să-și uite scurtele, stativele pentru camera de luat vederi sau aparate în Grecia.

 

WP_20140428_075

 

#18. Călătoria ia secat de puteri pe mulți dintre invitați și participanți, iar drumul înapoi parcă a fost mai scurt decât plecarea. În avion am băut șampanie cu ocazia liberalizării regimului de vize.

 

WP_20140428_082

 

#19. Înapoi cum am ajuns la Chișinău, liderii celor trei partide din coaliție au avut și ei un briefing (Filat, Lupu și Hadârcă), iar Hadârcă a comparat călătorii cu Toma Necredinciosul, care a fost în UE și a văzut că se poate călători fără vize.

 

WP_20140428_086

 

#20. La cerințele prietenilor de pe Facebook, după ce am publicat selfie-urile cu Leancă și Corman, l-am rugat pe Pirkka Tapiola să facem o poză, și cu asta s-a sfârșit călătoria avionului fără vize, de unii apreciată, de alții criticată.

 

PC: Pavel Novac
PC: Pavel Novac

Acum vă dorim călătorii și vacanțe plăcute în Europa.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *