(video) Percepția tinerilor față de libertatea de a călători în Europa fără vize

collage
Foto:Liberi în UE

De astăzi 28 aprilie, cetățenii moldoveni care au pașaport biometric pot călători fără vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a șase luni în toate statele membre ale UE, cu excepția Marii Britanii și a Irlandei. Moldovenii însă nu vor avea dreptul de muncă, studii și reîntregirea familiei.

Potrivit Centrului Comun de Vize, 44% din beneficiarii de vize în Republica Moldova sunt persoane cu vârsta de 20-30 de ani.

Dar cum văd oportunitatea de a călători fără vize în UE tinerii, care reprezintă un sfert din populația țării?

Deși, momentul eliminării vizelor cu UE a fost așteptat de patru ani, tinerii totuși au păreri împărțite față de acest lucru. Unii tineri apreciază că liberalizarea regimului de vize este doar o formalitate, pentru că aceasta facilitate nu le poate oferi dreptul la muncă în Europa. Pentru alți tineri evenimentul nu este foarte important. „Nu semnifică practic nimic, deoarece dețin cetățenie română, dar poate pentru alte persoane care nu o au asta înseamnă ceva, dar pentru mine personal nu e mare lucru”, ne-a declarat o tânără.

„Este fine pentru că o să pot merge oriunde în Europa fără necesitatea de a perfecta foarte multe acte, de a mă înscrie la ambasadă cu câteva săptămâni înainte și a sta în cozile mari”, ne-a declarat Valeriu Istrati din Chișinău.

Un alt tânăr ne-a declarat că oricum își face o viză atunci când va pleca în Europa, deoarece deținerea unui pașaport biometric nu-i oferă dreptul de a munci într-o țară precum Italia, unde ar putea câștiga mai mulți bani muncind.

 

Moldova este primul stat membru din Parteneriatul Estic care a obținut liberalizarea regimului de vize. În prezent, din cei aproximativ 2,5 milioane de cetățeni moldoveni care dețin pașapoarte, peste 700.000 au pașapoarte biometrice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *