Vadim Țurcan, cu steagul Moldovei fluturând în spate la Maratonul din Varșovia

10250940_10202598084447728_1712559006_n
Foto:PC: Arhivă personală

Vadim Țurcan este unul din tinerii care promovează numele țării noastre peste hotarele ei, unul din tinerii cu inițiative frumoase și demne de apreciat. Participant al celei de-a doua ediții a Maratonului ORLEN din Varșovia, Vadim ne-a povestit despre experiența sa inedită și motivația pe care a avut-o de a participa la Maraton.

ORLEN Warsaw Marathon este o competiție anuală care se desfășoară în Polonia, Varșovia și are ca scop promovarea alergatului ca cea mai simplă formă de activitate fizică și un mod eficient prin care îți poți asigura o viață sănătoasă. La Maraton participă atleți din întreaga lume. La ediția din anul acesta au participat peste 25.000 de oameni, printre care și un singur reprezentant al Moldovei, Vadim Țurcan.

 

PC: Arhivă personală
PC: Arhivă personală

Singurul reprezentant al Moldovei

Vadim ne spune că despre Maraton a aflat de la un prieten care participase la ediția trecută. Fiind interesat de subiect, s-a informat și a trimis în cele din urmă formularul de înregistrare. Prin urmare a fost acceptat și pe 14 aprilie a participat la National Running Day în Varșovia. Au fost mai multe curse de maratoniști: de 4,6, 10 și respectiv 42 de kilometri. Vadim a concurat la cele de 4,6 și 10 kilometri.

„Am mers în Varșovia din dorința de a promova modul sănătos de viață și datorită faptului că eram intrigat de experiența de a te afla printre alți 25.000 de oameni care participă concomitent la un astfel de eveniment. În plus este o competiție cu scop caritabil, menită să ajute copiii”.

 

PC: orlenmarathon.pl
PC: orlenmarathon.pl

Zece km în o oră și două minute

Vadim a reușit să alerge zece km într-o oră și două minute, rezultat care nu-l mulțumește însă, din considerente că participantul de pe locul I a parcurs această distanță în mai puțin de 30 minute. „Pe viitor îmi propun să-mi îmbunătățesc rezultatul și să obțin un timp mai bun”.

Cu toate acestea, spune că i-a plăcut extrem de mult experiența. Speră să mai aibă ocazia să mai participe la astfel de evenimente, iar pe parcurs să se întreacă și în cursa de 42 km. „Am simțit ceva special atunci când am fugit ultimii 100 de metri, cu steagul Moldovei fluturând în spate și o mulțime de oameni aplaudând participanții”.

 

PC: Arhivă personală
PC: Arhivă personală

„Și Moldova ar putea prelua acest exemplu de a organiza un maraton național, populația fiind astfel motivată să ducă un mod sănătos de viață”

Punctul de start a fost lângă Stadionul Național din Varșovia iar traseul însuși a fost prin partea veche a Varșoviei. Vadim ne povestește că orașul este unul formidabil, fiind un exemplu eficient pentru noi. Buna organizare și anvergura competiției au creeat participanților o atmosferă plăcută. În timpul maratonului fiecărui atlet i-au fost asigurate condiții speciale precum hidratare suficientă și servicii medicale în caz de urgență.

Vadim e de părere că și Moldova ar putea prelua exemplul Poloniei, organizând așa tip de competiții, care pe lângă faptul că ar creea o imagine bună țării noastre, ar promova în rândul populației și tinerilor în special, un mod sănătos de viață.

 

PC: Arhivă personală
PC: Arhivă personală

Numele țării noastre peste hotare se asociază cu vinul excelent pe care îl producem

„Mi-am făcut mulți prieteni în timpul desfășurării maratonului. Pentru mulți Moldova încă reprezintă o enigmă, cunoscându-se foarte puțin despre noi. Numele țării noastre în cazul majorității se asociază cu vinul excelent pe care îl producem. Pe mulți îi miră câte limbi cunoaștem și de ce înțelegem ușor poloneza, motive pentru care suntem priviți și tratați cu stimă și respect. Mulți își fac griji privind viitorul țării noastre în contextul crizei din Ucraina, iar mulți cunosc chiar și despre conflictul de pe Nistru.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *