Oleg Filatov Victorovici, născut pe 2 martie 1986, este deja buchinist de 10 ani, a restaurat peste vreo 200 cărți, iar câteva din ele sunt citite de Vlad Plahotniuc sau Vladimir Voronin.
Oleg când a început să restaureze cărțile era autodidact, învăța pe parcurs și din greșelile sale, nu a avut un mentor care să-l ghideze. Acum Oleg spune că se uită la primele cărți restaurate de el și se gândește cât de neîndemânatic era. Tânărul preferă să aibă și să restaureze cărțile în limbile pe care le cunoaște: româna, rusa, engleza, franceza.
#diez: Oleg, unde găsești tu cărțile?
Foarte rar poți găsi cărți valoroase, de cele mai multe ori mi se aduc. Astfel ori le cumpăr de la oameni, le restaurez apoi le revând, sau pur și simplu restaurez cărțile care sunt rugat să le restaurez.
#diez: Ce înseamnă a restaura o carte?
Când restaurezi o carte, trebuie să o aduci cât mai aproape de starea sa inițială și cât mai puțin să adaugi tu. Dacă cartea nu are copertă, o faci în stilul anilor când a fost produsă, comparând coperțile altor cărți din acea perioadă. În dependență de doleanțele clienților coperțile se schimbă sau se restaurează.
Dacă cartea e de filosofie, o faci surie, nu poți să o faci galbenă, sau roșie, sau verde.
Atunci când lipsesc pagini, ori se fac copii, ori se adaugă pagini care se găsesc. Uneori sunt cărți care nu mai pot fi salvate, însă pot fi salvate pagini din acea carte. De exemplu: o carte într-o stare groaznică de vreo 200 pagini, din ea se salvează vreo 50 pagini bune și se păstrează până când acele pagini vor putea folosite.
Dacă nu ajung bucățele, se adaugă din hârtie similară. Cartea trebuie să arate cât mai aproape de original și să se mențină mai mult timp.
#diez: Care este procesul de restaurare a cărților?
Cartea se restaurează în minim 10 zile. Câteva zile se lucrează la detaliile cărții, iar mai apoi cartea stă sub presiune.
În procesul restaurării se caută anul cărții, ca să se știe ediția, să vezi dacă cartea este pentru copii, sau este o carte administrativă. Coperta se face așa cum trebuie să fie în perioada când a fost editată, sau se face o fantezie de material care se întrebuința atunci.
Etapele restaurării unei cărți:
- Cercetarea cărții, ediția, perioada, tipografia
- Spălarea cărții și ‘hrănirea’ cu clei
- Se adaugă părțile care nu ajung
- Se coase și se adaugă sub presiune pentru a nu fi încovoiate.
#diez: Câți oameni din Moldova se ocupă cu restaurarea cărților?
Nu foarte mulți, din câți știu, este un domn la Muzeul Național de Istorie și atât.
Doar oamenii bogați mai colecționează cărți vechi, restul cumpără cărți noi pentru a-și îmbogăți colecțiile.
#diez: Dacă am o carte și vreau s-o restaurez, cum pot găsi pe cineva?
Nu prea poți găsi printr-o simplă căutare. De cele mai multe ori oamenii vin la mine prin cunoscuții cunoscuților care au cumpărat o carte de la mine sau le-am restaurat vreo una.
#diez: Cât costă să restaurezi o carte?
O carte veche, în dependență în ce stare e și de anul ediției, costă în mediu 300-500 dolari. Dacă termenul de lucru e mic și cărțile sunt foarte vechi, prețul crește.
Printre cărțile care le-am restaurat se numără și un Atlas pentru Vlad Plahotniuc, care era cadou de ziua sa de naștere, de asemenea câteva cărți de-ale mele se găsesc în biblioteca lui Vladimir Voronin și al fiului său. Pentru astfel de cărți, prețul poate fi până la trei mii dolari.
#diez: Ai falsificat vreodată o carte și să spui că e originală?
Restauratorii doar restaurează, cam acesta ar fi un cod deontologic al nostru. Restauratorii pot face doar dubluri cu titlu de dublură, pentru ca acestea să arate mai vechi. Eu fac copii care seamănă cu originalul, pentru ca acea carte care îmi este adusă să fie cât mai aproape de starea sa inițială.
#diez: Oleg, dar oare procesul de restaurare a unei cărți nu e aproape identic cu cel de creare a carnetelor care revin în vogă?
Procesul este aproape identic, doar că în loc de pagini acolo sunt foi goale, dar e posibil de făcut în așa fel ca acel carnet să semene cu o carte de la începutul secolului XX sau altă perioadă.
Uneori fac carnete pentru prieteni, alteori cineva vrea să facă un cadou pentru cei dragi. Un carnet, ca și o carte se face în minim 10 zile, iar prețurile sunt de la 200 lei în sus.
#diez: Mulțumim Oleg, ne-a făcut o plăcere să vorbim cu tine.