(vox) Ateismul printre tineri: un concept argumentat sau doar un trend?

collage_vox.jpg
Foto:Tinerii își expun opinia față de ateism. PC: colaj #diez

Ateiștii. Ei sunt cei care de cele mai multe ori, punându-și întrebarea „dacă tot credem într-un Dumnezeu, atunci de ce există atât rău pe lume?”, susțin ideea inexistenței acestuia.

Tot mai des întâlnim tineri care se declară adepți ai ateismului. Să fie oare o decizie rațională luată independent sau doar o consecință a influenței cercului de prieteni în care ne aflăm?

Opiniile sunt variate:

Valeria Danilova

 

Valeria Danilova

„În mare parte cred că e un trend și o cale de a-și arăta rebelitatea. Majoritatea tinerilor nu pot să dea un răspuns argumentat la întrebarea „de ce ești ateu?”

 

Cristian Dubineanschi

Cristian Dubineanschi

„Ateiști la noi nu-s. Majoritatea sunt agnostici și/sau nu cred în creștinism. Se simt limitați și leneși de a-și căuta religia proprie în care se regăsesc și, de asta zic ca sunt ateiști ca să nu pară ciudați, zicând că sunt de o altă religie. De asta eu zic că e un trend ideologic.”

 

Olga BenderschiOlga Benderschi

„Deși există tineri ateiști care se bazează pe anumite lucruri, discuții și idei bine gândite, probabil, în majoritatea cazurilor, e doar un trend, fiindcă, în primul rând, aceștia nici nu sunt bine informați și mulți nu au reușit să-și facă o părere cu referire la asta, însă, pentru a avea un concept e nevoie de reflectare. Mai este și teama de a fi privit altfel, deși nu ar trebui. Deci, ateismul este un trend, adică o să pari mai puțin `crutoi` dacă vei spune o rugăciune.”

Gleb Vizitiv
Gleb Vizitiv

„Nu e un trend. Cred că generațiile mai noi sunt mai avansate în planul dezvoltării mentalității. În ziua de azi tinerii studiază și cunosc mult mai multe fapte științifice decât explicații creștine. După părerea mea, religia a fost creată pentru a subordona oamenii. De aceea, eu găsesc doar explicații științifice.”

Stela RuracStela Rurac

„Depinde de la caz la caz. O categorie de oameni și-au creat-o ca ideologie și o urmăresc conștiincios toată viața. Alții aruncă cuvinte în vânt precum că ar fi ateiști, dar urmăresc principiile creștine pentru a fi în rând cu societatea. Din păcate, a devenit și trend. Tinerii au devenit sceptici și cinici, considerând demodat să crezi în ceva abstract, fără anumite dovezi. Pentru ei, a crede sincer fără a aștepta ceva în schimb, pare o chestie de copii.”

Daniel Neamtu


Daniel Neamțu

„Consider că nu e nici una, nici alta. E un lucru firesc. Am trecut de epoca medievală unde, dacă îți puneai întrebări, erai decapitat. Tinerii sunt dornici de cunoaștere, de adevăr, de aceea ei nu cred orbește în elementele religioase, iar situația bisericii contemporane îi face să se dezamăgească, aceasta fiind tendința de creștere a ateiștilor.”

Anatol Baltag


Anatol Baltag

„E un trend. Oamenii și, mai ales tinerii sunt slabi, se lasă deseori influențați și, dacă cineva e credincios, se mai întâmplă să râdă de el și de asta începe să se teamă. Religia devine ceva rușinos pentru tineri, majoritatea fără a se mai gândi vreodată mai profund la chestiile astea. Și, ca să nu devină `cioara albă`, se conformează cu ceilalți.”

Daniel Gilca
Daniel Gîlcă

„Este o ideologie percepută de majoritatea tinerilor ca pe un trend. Am impresia că mulți sunt atei doar pentru că „e la modă”, folosindu-se de asta pentru a atrage mai multe persoane în cercul lor de prieteni, pentru a deveni mai populari.”

Veronica ZubcuVeronica Zubcu

„Nu știu sigur. Dacă ei nu-și pot argumenta alegerea, atunci e un trend. Însă, la mine de exemplu, chestia asta a venit undeva de adânc, pentru că mie niciodată nu-mi plăcea să merg la biserică, să stau, să ascult ce se cântă. Nu simțeam nevoia să mă rog. Dar am auzit pe unii, spunând că sunt atei doar din cauza că erau înconjurați de prietenii lor ateiști. Iar alții, chiar dacă au idei ateiste, țin post, ascunzând totul din cauza că mama îi impune să creadă.”

Octavian Fedco


Octavian Fedco

„Depinde de caz. Dacă întrebând pe cineva de ce e ateu, el îți dă argumente clare, atunci nu e trend. Însă dacă el susține că nu-i place Iisus din cauza că un oarecare „Arcadie” crede asta, atunci cu siguranță e vorba de influență. Dar de cele mai dese ori, în societate avem mai mult agnostici decât atei.”

 

După cum vedem, disputa variază între faptele științifice, pe care se bazează tinerii în ziua de azi, fiind cot la cot cu caracterul tipic influențabil al tinerilor, care preiau ateismul drept mijloc de a arăta mai „cool”.

Așadar, dragii mei, be yourselves! De ești un adolescent care înainte de culcare se roagă pe ascuns, ori de ești un ateist înflăcărat, dar cu idei argumentate, trebuie să ne acceptăm fiecare așa cum suntem, fără a permite să fim influențați și, fără a influența și noi, la rândul nostru.

Căci, până la urmă vorba aia…`important oameni să fim!`

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *