Pe 3 aprilie va fi semnată decizia de abolire a regimului de vize pentru moldoveni în UE

IMG_5277
Foto:28 aprilie 2014, prima zi în care cetățenii Republicii Moldova vor circula fără vize în Uniunea Europeană.

Regulamentul privind eliminarea vizelor pentru toți cetățenii Republicii Moldova va fi semnat pe data de 3 aprilie 2014 de către președintele Parlamentului European și al Consiliului Uniunii, urmând ca acesta să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 8 aprilie.

Regulamentul va intra în vigoare pe 28 aprilie 2014, zi în care granițele statelor membre ale Uniunii Europene se vor deschide pentru toți cetățenii Republicii Moldova, oriunde s-ar afla.

Conform acestui Regulament, toți cetățenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în 26 de state ale Uniunii Europene, mai puțin, deocamdată, în Marea Britanie și Irlanda.

„Această decizie este un vis împlinit pentru Republica Moldova care le oferă astfel cetățenilor ei dreptul la călătorii fără vize în state membre UE, ca orice alt cetățean al Uniunii Europene. Este și pentru mine un obiectiv atins, pentru că am muncit mult pentru accelerarea procedurii de ridicare a vizelor, așa cum acționez în prezent pentru semnarea rapidă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Monica Macovei, președinte al Comisiei de Cooperare Parlamentară UE — Republica Moldova.

„Odată cu liberalizarea vizelor, cei care călătoresc în statele Uniunii vor putea primi și permise de muncă dacă își găsesc un loc de muncă. De asemenea, rudele celor care muncesc în state UE îi vor putea vizita fără restricția vizelor. Acesta a fost începutul cu toate statele care acum sunt candidate pentru intrarea în Uniunea Europeană sau au intrat deja. Acestea sunt garanții pentru Republica Moldova că eforturile sale pro-europene sunt apreciate și că drumul firesc este către Vest, către democrație, bunăstare, drepturi individuale și valori europene, care aduc libertate și prosperitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a concluzionat Monica Macovei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *