(vox) Cum se pregătesc de BAC elevii Liceului Teoretic “Ion Creangă”?

collage

Bacalaureatul 2014 poartă vina multor coșmaruri pe care le au absolvenții și de multe ori se iscă a fi tema principală de discuție. Ce simt liceeni claselor a 12-a când aud cuvântul „BAC” și prin ce metode se pregătesc de el, ne explică elevii din clasa a 12-a a Liceul Teoretic “Ion Creangă”.

7

Cristina Matiușenco, profil real

Încerc să nu mă gândesc prea mult la BAC. Contez pe cunoștințele mele și sunt sigură că îl voi susține cu puterile proprii. Cred că îmi voi confirma notele semestriale. Cel mai tare mă înspăimântă matematica! Însă pregătirile sunt în toi și sper că voi reuși. Sigur că nu-mi place toată zarva asta și stresul provocat de el, de camere, de profesori, de părinți, care permanent îmi amintesc că am BAC-ul și trebuie într-una să învăț și cât mai rar să mă odihnesc. După părerea mea, ar fi mai bine să fie examene de intrare în toate universitățile, pentru că viitorii studenți să demonstreze cunoștințele sale în domeniu preferat, decât să fie stresați de BAC. Așadar, cred că totul va fi bine! BAC-ul nu e sfârșitul vieții, e doar una din miile de încercări pe care le vom întâlni pe parcurs.

3

Maria Chistol, profil uman

Pentru mine examenul de BAC este o probă obișnuită. Deși se face mare zarvă, consider că, personal, nu trebuie să mă stresez prea mult. Este necesar să recapitulez întreaga materie, să-mi mai fac unele notițe, să mănânc vitamine, iod și fosfor, et voila! Cu certitudine că în viitor voi avea examene mult mai dificile, dar BAC-ul este cel care îmi oferă o notă medie a cunoștințelor acumulate în anii de școală. Pentru că sunt în clasa a 12-a, îmi doresc să petrec mai mult timp liber cu toți colegii mei, însă sunt conștientă că e timpul să dau din coate mai mult decât de obicei!

10

 

Dorin Mircinschi, profil real

Sincer să fiu, nu fac o mare pregătire de BAC. Încerc să repet materialul în cadrul orelor. Totuși, frecventez centrul ICAR, pentru aprofundarea în matematică. La fel cer sfaturi și ajutor de la părinți, pentru că ambii sunt profesori de matematică. În rest încerc să mă bazez pe cele studiate la școală. Succes la toți!

 

Stela Rudco, profil uman 4

BAC-ul… e acel “ceva” ce te pune oarecum pe gânduri, „ce am făcut 12 ani?”. În urma acestui examen mulți vor primi răspuns la întrebarea dată, sau poate vor deveni și mai confuzi. Personal nu mă pregătesc în nici un fel de BAC, rămân la tempoul de asimilare de până la clasa a 12-a și nicidecum nu îmi încarc creierul mai mult decât am făcut-o până la BAC. Sunt conștientă că sunt lucruri mult mai importante decât acest examen, însă dacă nu voi avea diploma de absolvire îmi va fi complicat. Concluzia, am nevoie de diploma asta, bat-o vina de foiță!

9

Valeria Gîndea, profil real

Bacalaureatul este ceva ce se crede a fi important. Da, sunt de acord că e nevoie de un test pentru a verifica cunoștințele elevului în mod obiectiv, dar nu sunt de acord cu modul în care suntem pregătiți de școală. Personal, nu cred că la școală primim pregătirea necesară. Cel puțin, eu simt necesitatea de a mă pregăti individual pentru examen. Și știu că și colegii mei o fac. În plus, celelalte obiecte, la care nu am BAC-ul, îmi răpesc foarte mult din timp, poate chiar mai mult decât în anii precedenți (în mod bizar), de aceea simt o lipsă considerabilă de timp pentru pregătire de examen. Și paradoxul constă în faptul că eu mereu am învățat să nu îngraș porcul în ajun.

2

Alina Gaja, profil uman

Fiind speriată încă de prin clasa a 5-a cu examenul de capacitate, acum că am ajuns atât de aproape de el, realizez că este doar o încercare peste care fiecare tânăr trebuie să treacă. Pregătirile, bineînțeles, sunt intensive acum, că au mai rămas doar 2 luni! Recapitularea materialului pe care l-am studiat cu ardoare 3 ani nu mi se pare însă atât de complicată.

1

 

Cătălin Iovu, profil real

E nevoie să susținem BAC-ul pentru a intra la o universitate, unde o să ne spună profesorii universitari: „Uitați tot ce ați învățat până acum”. Personal, am o atitudine neutră față de bacalaureat. Elevii fac din țânțar armăsar, mai ales cei ce au învățat toți cei 12 ani. După propriile observații pot spune că cei ce nu știu se stresează mai puțin decât cei ce știu, și pun pariu că, cei din urmă o să piardă mai mult din această cauză.

5

Diana Trili, profil uman

Dacă sincer, până în clasa a 12-a îmi închipuiam BAC-ul ca pe o provocare imposibilă, însă acum pot afirma că e doar un examen, la fel ca și celelalte care vor mai urma în viața mea. Oricum însă mă pregătesc asiduu. Am procurat deja caietele de exerciții cu teste asemănătoare cu cele de la BAC, învăț suplimentar acasă și sper că o să dau cu brio examenul de bacalaureat, în pofida regulilor stricte din anul acesta.

8

Adriana Doros, profil real

Când mi se amintește de bacalaureat cad în depresie. Sunt multe cazuri care demonstrează că BAC-ul nu arată cunoștințele reale ale unui elev, chiar și cei care au învățat pe parcursul anilor școlari, nu au note maxime. Ce ține de mine, nu îmi e frică că nu-l voi trece, doar nu degeaba am mers la școală, deși cred că e o totală irosire de timp și nervi. Am nevoie de note mari pentru ca să-mi pot continua studiile. Ca pregătire fac ore particulare și rezolv teste din anii precedenți. Doresc tuturor să fie cât mai relaxați și siguri pe forțele proprii!

6


Constantin Ozerov, profil real

Am programată fiecare săptămână și fiecare oră din ea. Dacă mă întreabă cineva de timp liber mă abțin să răspuns la întrebare. Frecventez ore suplimentare de matematică, chimie, română și cred că voi începe și la engleză. Încerc și acasă să mă țin de un program sistematizat pentru pregătirile de bacalaureat și deja timpul împreună cu aptitudinile și capacitățile mele vor demonstra efortul depus.

 

P.S.: Ca de obicei, la finalul oricărui vox #diez, echipa noastră vă propune un remediu pentru o oarecare problemă. De data această echipa #diez recomandă să nu fiți atât de hipnotizați de către BAC și să vă găsiți timp liber pentru voi înșivă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *