Donald Tusk: Calea spre Europa are sens când este o alegere corectă pentru toţi cetăţenii

IMG_7690
Foto:Donald Tusk și Iurie Leancă, PC: gov.md

Aceste declarații au fost făcute de Prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk, în cadrul conferinţei de presă comune cu omologul său moldovean Iurie Leancă, din 28 martie 2014, în cadrul vizitei Premierului polonez în Moldova.

„Pentru noi, polonezii, este o satisfacţie uriaşă că putem susţine Republica Moldova, cetăţenii săi în această cale ambiţioasă spre Europa. Nu este o lozincă – într-adevăr, în Polonia, în întreaga Europă suntem impresionaţi de munca pe care aţi depus-o aici, în Moldova, şi nu mă refer numai la munca făcută de Guvernul Republicii Moldova, deşi ea este chiar impresionantă, ci și la cele realizate de Parlament, dar și de toţi cetăţenii țării.” a menționat Donal Tusk.

Calea spre Europa nu poate fi şi nu este o cale a elitelor, această cale spre Europa are sens atunci când este o alegere corectă pentru toţi cetăţenii. Noi ştim şi observăm acest lucru în Europa, cu o tensiune pozitivă, că înainte de semnarea Acordului de Asociere, înainte de  liberalizarea vizelor, în Republica Moldova toţi discutaţi despre avantajele, despre sensul sau rostul acestei apropieri de Europa” a adăugat Premierul polonez.

„Calea voastră spre Europa a fost deschisă – vor fi anulate vizele, va fi semnat Acordul de Asociere în mai-iunie şi sper că, în perspectiva apropiată, va veni şi calitatea de membru deplin al Uniunii Europene. Aceste perspective ne leagă, dacă faceţi o astfel de alegere, după părerea mea, va fi cea mai bună alegere la care moldovenii ar putea visa. Noi vă sprijinim în acest lucru şi credeţi-mă că merită” a conchis Donald Tusk.

„Astfel, vreau să-i mulţumesc încă o dată Prim-ministrului Tusk pentru susţinerea deciziei Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Pentru noi aceasta este o şansă de a trece la un alt nivel de interacțiune cu civilizația și valorile europene. Iar accelerarea semnării Acordului de Asociere, împreună cu partea sa integrantă, Acordul de Liber Schimb, ne inspiră şi mai multă încredere în eforturile noastre îndreptate spre apropierea de marea familie europeană” a spus Iurie Leancă.

„Mă bucur să constat, totodată, aprofundarea cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova şi Republica Polonă. Avem deja câteva exemple pozitive de investiţii poloneze în economia Republicii Moldova şi Forumul economic ce se va desfăşura astăzi, cu participarea a 100 de companii din ambele ţări, mărturiseşte despre faptul că există un potenţial şi ne dorim foarte mult să valorificăm acest potenţial investiţional, dar şi în vederea amplificării schimburilor comerciale.”

„Vreau să mai menţionez încă un ajutor din partea Poloniei. La rugămintea, pe care am adresat-o Prim-ministrului pe 6 februarie, Dumnealui a găsit posibilitatea de a oferi pentru studioul I al Televiziunii Publice a Republicii Moldova „Moldova 1″, 132 de mii de euro. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru reutilarea acestui studio şi sper foarte mult că această asistenţă se va reflecta în calitatea ştirilor, a dezbaterilor şi a altor emisiuni produse de postul public de televiziune” a mai spus Premierul din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *