Mai mulți jurnaliști părăsesc în semn de protest «Lenta.ru»

Lenta.ru
Foto:A fost schimbat redactorul-șef al portalului rus de știri lenta.ru. PC: captură foto lenta.ru

Majoritatea colaboratorilor site-ului lenta.ru părăsesc acest portal de știri, după ce redactorul-șef, Galina Timcenko, a fost concediată de către proprietar.

În data de 12 martie a fost demis redactorul-șef al portalului de știri «Lenta.ru», Galina Timcenko. Angajații publicației consideră că Timcenko nu a primit nici o explicație din partea conducerii referitor la demisia ei, astfel, jurnaliștii au emis o declarație cu privire la presiunea asupra redacției. Mai mult, cei mai mulți dintre ei își părăsesc locul de muncă în semn de solidaritate. Acesta este mesajul care a fost postat pe site-ul lenta.ru:

“Dragi cititori!

Astăzi, 12 martie, proprietarul «Afișa-Rambler-SUP», Alexandr Mamut, a demis redactorul-șef, Galina Timcenko. Noul șef a fost numit Alexei Goreslavskii – directorul general adjunct pentru comunicate externe.

Din păcate, aceasta nu este o rocadă ordinară, iată de ce avem nevoie de o explicație. Noi credem că această numire în funcție este o presiune directă asupra redacției «Lenta.ru». Concedierea unui șef independent și numirea în funcție a unei persoane conduse, inclusiv direct de birourile de la Kremlin, este o încălcare a legii cu privire la mass-media, referitor la inadmisibilitatea de cenzură.

În ultimii ani, spațiul de jurnalism liber din Rusia a scăzut dramatic. Unele publicații sunt controlate direct de Kremlin, altele – prin intermediari sau de către redactorii care se tem să-și piardă locurile de muncă. Unele mass-media au fost închise, altele se vor închide în următoarele luni. Problema nu este în ceea că nu avem unde să lucrăm, ci că voi, practic, nu mai aveți ce citi.

Noi cu certitudine așteptăm că și ceilalți colegi ne vor urma.

Credem că acest lucru nu este pentru totdeauna. În orice caz, voi ,dragi cititori, ar trebui să știți despre asta.

Sperăm să vă revedem în curând.

Ediția voastră scumpă.”

Declarația a fost semnată de 69 de angajați ai publicației. Cu toate acestea, după cum au explicat semnatarii pentru site-ul «Slon.ru», aceasta este în primul rând o declarație cu privire la cenzură, iar decizia de concediere aparține fiecărui angajat în parte. Mai mult decât atât, toți membrii personalului care au fost capabili de a vorbi cu portalul de știri «Slon.ru», au scris declarația de concediere sau urmează să o facă.

Imediat după vestea demisiei Galinei Timcenko, angajații «Lenta.ru» a început postarea mesajelor pe rețelele de socializare, în care își exprimă faptul că nu sunt dispuși să lucreze sub conducerea noului șef – fost redactor al site-ului pro-kremlinez «Vzglead.ru», Alexei Goreslavskii, al cărui nume a devenit, de asemenea, cunoscut la 12 martie. La două ore după concedierea dnei Timcenko, angajații redacției au venit cu un apel la publicul său, care a fost semnat în unanimitate.

Unul din motivele concedierii Galinei Timcenko ar fi refuzul acesteia de a demite reporterul special, pe nume Ilia Azar, care într-un interviu cu unul dintre naționaliștii ucraineni a inclus un link activ ce redirecționa către un articol despre liderul «Sectorului drept» Dmitri Iaroșîn. Acest fapt a fost cerut de către proprietarul Alexandr Mamut, după ce Roscomnadzor a emis un avertisment portalului «Lenta.ru» referitor la articolul reporterului Ilia Azar.

La momentul demiterii Galinei Timcenko «Lenta.ru» era cea mai vizitată și cea mai citită sursă mass-media din RuNet.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *