Astăzi a fost ales monumentul limbii române

IMG_9125

Astăzi a fost ales unul din cele 21 de proiecte înscrise la concursul privind proiectarea Monumentului consacrat Limbii Române. Evenimentul a avut loc la Academia de Științe a Moldovei care a și venit cu această inițiativă.

Potrivit site-ul adevărul.md, câștigătorii concursului sunt doi sculptori din România: Vlad Basarab şi Andrei Ciubotaru. Monumentul limbii române va fi în forma unei cărți deschise în plan circular.

 

IMG_9102
Macheta viitorului monument al limbii române

La concurs au putut fi văzute machete ale sculptorilor, pictorilor și arhitecților atât de la noi din țară și România cât și din Canada.

Monumentul va fi amplasat în scuarul Academiei de Științe întru-cât organizatorii motivează că aici s-au luat decizii importante în ceea ce privește istoria limbii române.

”Avem de a face cu un eveniment istoric pentru că e vorba de un simbol care reprezintă ființa noastră națională. Luptele istorice s-au dat nu pentru limbă cât pentru identitatea noastră”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi și membru în cadrul comisiei de evaluare.

După cum am menționat mai sus la eveniment au fost prezenți și artiști de peste Prut. Alin Neașcu, sculptor din România, a susținut că ”Am decis că particip la acest concurs pentru că gândesc, simt, trăiesc românește și tot timpul am avut nevoie de a face ceva pentru limba română și pentru naționalitatea română. Am aflat în ultimele zile despre acest concurs și am expediat macheta în ultima zi. Vreau să mulțumesc organizatorilor de aici din Republica Moldova pentru că ne dau voie, nouă artiștilor, să ne exprimăm la nivel artistic și arhitectural.”

La moment organizatorii nu cunosc suma de bani care va fi investită în acest proiect, deoarece nu cunosc încă materialele din care va fi construit acesta. Dar se preconizează ca monumentul să fie expus la 31 august, atunci când este sărbătorită ”Ziua limbii române”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *