Topul celor mai deschise instituții publice

Foto:Ministerul Sănătății cea mai deschisă și accesibilă instituție pentru cetățeni. PC ipn.md

Conform datelor prezentate de studiul efectuat de către Centrul pentru Jurnalism Independent Ministerul Sănătății se clasează pe prima poziție în topul celor mai deschise instituții publice.

Ministerul Sănătății este urmat de Ministerul Afacerilor Interne cu 90 de seturi de date publicate pe portalul unic al datelor guvernamentale cu caracter public – www.date.gov.md, apoi Biroul Naţional de Statistică cu 86 și Ministerul Economiei cu 50.

În cadrul studiului au fost analizate 41 de instituții, iar alte opt ministere au publicat între 11 şi 19 de seturi de date, 23 de instituţii – între 2 şi nouă 9 de date. Cinci autorităţi administrative centrale nu au publicat niciun set de date până astăzi pe portal.

Dumitru Lazur, autorul studiului a menţionat că: ,,Portalul date.gov.md nu a reuşit să devină un ghişeu unic al datelor deschise deţinute de instituţiile guvernamentale. Majoritatea ministerelor şi autorităţilor administrative centrale continuă să publice seturile de date deschise pe propriile pagini web”.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă” este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *