Marinescu: ”Cetăţenii RM ar putea călători fără vize în UE începând cu luna mai”

jean-marinescu
Foto:Marian-Jean Marinescu, Raportorul grupului Partidului Popular European pentru Moldova PC: caleaeuropeana.ro

Într-un interviu acordat pentru Moldpres, europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu, Raportorul grupului Partidului Popular European pentru Moldova a declarat că cetățenii Republicii Moldova ar putea călători în UE fără vize chiar din luna mai.

”Votul Parlamentului European este o apreciere personală bazată pe experienţe anterioare. Ca să fim mai siguri, cred că la sfârşitul lunii mai curent decizia va intra în vigoare şi cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în UE.” a spus Marian-Jean Marinescu în cadrul interviului pentru Moldpres.

Regula este că ai dreptul să te afli pe teritoriul UE timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. După aceste 90 de zile trebuie să demonstrezi că ai venituri prin care te poţi întreţine ca să stai mai mult de trei luni. Dreptul la libera circulaţie a persoanelor nu e identic cu libera circulaţie a forţei de muncă, deci nu oferă dreptul la muncă. Dar fiecare stat are anumite reguli şi dacă aplici pentru acel permis de muncă sau certificat de muncă, în funcţie de normele fiecărui stat membru al UE şi îl obţii, atunci poţi să lucrezi.

Reamintim că la Strasbourg, Parlamentul European s-a expus pozitiv asupra propunerii Comisiei Europene privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *