LIVE

18 persoane au fost rănite în urma unui atac din Zaporijjea. Cele mai importante evenimente din a 504-a zi de război

unian ucraina
Foto: facebook.com/GeneralStaff.ua

Astăzi este a 504-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În urma unui atac rusesc, o alertă aeriană a fost declanșată astăzi, la ora 12.16 în Zaporijjea. În consecință, 18 persoane au fost rănite. Potrivit șefului Administrației militare regionale Zaporijjea, Iuri Malașko, este vorba despre nouă femei, trei bărbați și șase copii, informează unian.net.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, s-a întâlnit astăzi cu liderii NATO în cadrul summitului de la Vilnius. Acesta a declarat că rezultatele summitului NATO sunt bune pentru Ucraina, dar ar fi fost ideale dacă Ucraina ar fi fost invitată în cadrul alianței.

Potrivit unian.net, Zelenski a declarat acest lucru în cadrul unui briefing susținut cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după întâlnirea lor bilaterală de la Vilnius. Acesta a precizat că el și Stoltenberg au discutat în detaliu despre problemele de securitate și despre agresiunea rusă.

🟣 Țările G7 au convenit asupra unei declarații comune de sprijin pentru Ucraina. Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andri Ermak, a declarat că acesta este un pas important spre încheierea unui sistem de acorduri bilaterale de securitate între Ucraina și țările garante individuale pentru a oferi garanții de securitate pentru Ucraina.

Conform lui Andri Ermak, garanții de securitate ale țărilor G7 includ:
# măsuri pentru a ajuta Ucraina să se apere și să prevină noi agresiuni, inclusiv livrări de arme, sprijin pentru dezvoltarea industriei de apărare, formare, cooperare în domeniul informațiilor și al securității cibernetice;
# țările garante vor contribui la creșterea stabilității economiei ucrainene și a sectorului energetic și vor oferi asistență tehnică și financiară;
# măsuri de contingență în cazul unei noi agresiuni, care includ consultări imediate pentru a furniza Ucrainei tot ce are nevoie pentru apărare cât mai curând posibil. Toate aceste principii au fost stabilite în conceptul de pact de securitate de la Kiev al Grupului Rasmussen-Ermak;
# sprijin în tragerea la răspundere a Rusiei pentru agresiunea sa și măsuri economice și juridice, care vizează pedepsirea Rusiei și creșterea costurilor sale de război.

Acest document este deschis și permite și altor țări din afara G7 să se alăture garanțiilor de securitate. Declarația este primul document care simbolizează existența unei umbrele sub forma unor garanții de securitate

🟣 Regatul Norvegiei va oferi Ucrainei un pachet de sprijin care va conține sisteme de apărare aeriană NASAMS. Despre acest lucru a anunțat ministerul norvegian al apărării pe Twitter.

„Norvegia donează Ucrainei un pachet de sprijin NASAMS, care include două centre de control al focului suplimentare, două lansatoare și piese de schimb.”

🟣 Australia va transfera Ucrainei 30 de transportoare blindate Bushmaster. Acest lucru a fost anunțat de președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski în urma unor discuții cu prim-ministrul australian Anthony Albenizi.

Potrivit lui Zelenski, există o înțelegere politică deplină între Ucraina și Australia.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine