Printre nominalizații la Premiul Nobel pentru Pace 2023 se regăsesc Zelenski, Navalnâi și Stoltenberg

Volodâmâr Zelenski
Foto:eppgroup.eu

Deși lista candidaților înaintați comitetului este ținută în secret timp de cel puțin 50 de ani, în conformitate cu statutul Nobel, cei care au dreptul de a nominaliza persoane – foști laureați, legislatori și miniștri din orice țară din lume și unii profesori universitari – sunt liberi să dezvăluie numele persoanei sau al organizației pe care au propus-o, scrie Yahoo News.

Majoritatea numelor care au fost făcute publice până acum sunt persoane implicate în conflictul care durează aproape un an în Ucraina sau sunt oponenți ai președintelui rus Vladimir Putin.

Parlamentarul Christian Tybring-Gjedde, din partea Partidului Populist Norvegian, a lăsat să se înțeleagă pe Facebook, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, că îl va nominaliza pe președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski.

De asemenea, el l-a propus pe colegul său norvegian Jens Stoltenberg, despre care spune că „merită premiul pentru activitatea sa exemplară în calitate de secretar general al NATO într-un moment dificil pentru alianță: o ofensivă brutală și lipsită de provocare împotriva unei țări pașnice”.

Printre alții despre care se știe că au fost nominalizați se numără președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, propus de președintele camerei superioare a parlamentului pakistanez, pentru eforturile sale imense de a rezolva criza ucraineană.

Au fost nominalizați și oponenți ai lui Putin aflați în închisoare – activistul anticorupție Aleksei Navalnâi, care a fost victima unui atac prin otrăvire, și jurnalistul și activistul politic Vladimir Kara-Murza, care spune că a supraviețuit în urma a două otrăviri.

„Kara-Murza ia parte la cea mai importantă luptă politică pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a garanta pacea viitoare a Europei”, a declarat deputatul norvegian care l-a nominalizat pe acesta.


Amintim că, în 2022, Premiul Nobel pentru Pace a fost interpretat pe scară largă ca fiind o critică directă la adresa lui Putin. Acesta a fost împărțit de grupul rus pentru drepturile omului „Memorial”, a cărui dizolvare a fost ordonată de Moscova, și de avocatul pentru drepturi din Belarus, Ales Bealeațki, care a fost plasat în închisoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine