Experiența lui Maxim Repeșco în programul FLEX. Cum e să trăiești în SUA și să mergi la o școală americană

flex
Foto:arhivă personală

Mulți dintre noi și-au imaginat măcar o dată că sunt parte a „visului american” sau că merg la o școală americană. Prin intermediul programului FLEX, elevii din Moldova reușesc să-și materializeze acest vis. Un exemplu în acest sens este Maxim Repeșco, elev la liceul „B.P. Hasdeu” din orașul Drochia, care momentan face parte din acest program.

Tânărul locuiește acum în Woodhull, New York și frecventează școala „Jasper-Troupsburg“. Maxim s-a oferit să ne vorbească despre experiența sa în cadrul acestui program.

Cum poți să participi în program

Cine a spus că cei curioși au mai mult de pierdut decât de câștigat s-a înșelat de-a binelea. Or, pe Maxim anume curiozitatea de a afla adevărul despre America, de a vedea locuri noi și de a experimenta lucruri diferite l-a motivat să ia decizia să participe la programul FLEX.

Maxim ne-a relatat că primul pas pe care trebuie să îl faci este să accesezi pagina oficială a programului FLEX. Ulterior, e necesar să te înregistrezi și să răspunzi la o serie de întrebări despre tine. Pentru a deveni un finalist FLEX, Maxim a trebuit să treacă prin trei etape esențiale.

„În prima etapă a fost nevoie să răspund la trei întrebări de tip eseu, fiecare având o temă diferită. A doua etapă a constat într-un interviu cu un reprezentat american, iar în cea de-a treia etapă am susținut iarăși un test, deja mai complex, bazat pe abilitățile de scriere, ascultare și citire în limba engleză”, povestește Maxim.

Din experiența lui Maxim aflăm că, odată ce ai decis să participi la acest program, trebuie să fii pregătit pentru a completa o mulțime de formulare ce țin de starea sănătății tale, acorduri medicale, competențe școlare etc. După ce ești acceptat în program, ai nevoie de procură, iar ca finalist FLEX obții o viză J1. Pentru a o primi însă, e necesar să fii cetățean al Republicii Moldova.

Programul nu acoperă costul niciunui act, cu excepția vizei și a testelor COVID-19.

Diferențe dintre Moldova și SUA

Cunoaștem și din filmele americane că în SUA sunt multe aspecte ce diferă considerabil în comparație cu Republica Moldova. Am fost curioasă să aflu care sunt acestea și cum le percepe Maxim.

„Viața în SUA este foarte diferită. Oamenii sunt foarte deschiși, zâmbesc aproape mereu, este un alt mod de a gândi și trăi. Sportul este foarte apreciat, atât în școlile americane, cât și în cotidian. Sistemul educațional american, în comparație cu cel din Moldova, este mult mai dezvoltat, însă mai simplu. Aici școlile au orice este necesar doar pentru a le oferi tinerilor americani cunoștințe. Este bine că poți să îți alegi atât disciplinele necesare pentru tine, cât și nivelul pe care îl consideri potrivit capacităților tale”, relatează tânărul.

Perioada de adaptare în SUA

Cu toate că Maxim locuiește într-o regiune în care clima nu este diferită de cea din Republica Moldova, pentru el cel mai greu a fost să se adapteze climei. Totodată, tânărul ne-a povestit că a reușit să învețe o mulțime de lucruri noi.

„Fiind în SUA, prima dată am învățat să joc baseball și fotbal american. Aici am încercat pentru prima oară să schiez. Cel mai important lucru e însă faptul că am învățat să prețuiesc orice moment posibil, căci niciodată nu poți ști când ar putea fi ultima dată când faci ceva.”

L-am întrebat pe Maxim ce-i place cel mai mult în SUA. Poate v-ați așteptat ca răspunsul să fie „un loc deosebit” sau „o activitatea mai puțin întâlnită la noi”. Maxim însă ne spune că școala este ceea ce îi place cel mai mult, chiar dacă, relatează el, „sistemul educațional american e mult mai slab decât cel din Republica Moldova”. Tânărul ne-a explicat că-i place școala cel mai mult, deoarece îi oferă destul timp să se dezvolte atât pe plan personal, cât și profesional: „Școlile sunt foarte dezvoltate și au totul la îndemână pentru a oferi o educație bună copiilor”.

Maxim reușește să-și combine hobbyurile cu activitatea academică, pentru că școala oferă elevilor timp pentru a-și face temele pentru acasă în timpul în care elevii se află în instituție.

„Dacă faci sport, atunci este foarte strict, cel mai des este în fiecare ziua după școală. Eu, spre exemplu, practicam fotbalul în fiecare zi după ore, dar oricum după aia îți rămâne destul timp și pentru alte activități sau pentru ieșiri cu prietenii, familia etc.”

Pe lângă experiențele pe care le trăiește într-o țară străină, Maxim le face cunoștință colegilor săi cu Republica Moldova. A avut ocazia să ne prezinte țara în fața întregii școli: „Colegii și profesorii erau interesați de absolut orice, deoarece Republica Moldova era o țară despre care nimeni nu auzise”.

Sfaturi pentru cei care vor să participe la programul FLEX

Maxim a menționat că programul respectiv contribuie substanțial la dezvoltarea sa personală.
„Mă ajută să descopăr mai multe despre mine, să fiu mai independent și să fiu pregătit pentru toate greutățile care ar putea apărea în viitor, deoarece, credeți-mă, uneori acesta este doar un joc al minții.”

De asemenea, tânărul consideră că diploma acestui program o să-i fie de folos în viitor, atunci când se va înscrie la facultate, de exemplu, sau dacă va dori să obțină un job unde este necesară cunoașterea limbii engleze.

Totodată, Maxim consideră că programul este o oportunitate bună pentru cei ce au scopul de a vizita SUA.
„Odată cu această experiență apar altele noi care, la rândul lor, pregătesc terenul altor oportunități pentru drumul cel mare.”


FLEX (Future Leaders Exchange) este un program de burse foarte competitiv, bazat pe merit, finanțat de Departamentul de Stat al SUA. Studenții FLEX dobândesc abilități de conducere, învață despre societatea și valorile americane și îi învață pe americani despre țările și culturile lor de origine. Ei prestează servicii comunitare în comunitățile lor din SUA și acționează ca ambasadori ai țărilor lor de origine. La acest program pot participa elevii din clasele IX-XI. Dacă ai curiozitatea să afli mai multe despre acest program, poți accesa acest link.

Autoare: Ana-Maria Oșovschi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine