Stas Cebotari ne povestește cum a reușit să desfășoare un proiect dedicat egalității de gen în raionul Drochia

foto de titlu
Foto:arhivă personală

Realizarea unui produs care poate aduce o schimbare în societate este o provocare dificilă, însă nu imposibilă. Acest fapt este demonstrat și de proiectele implementate la nivel local, raional sau național de către tinerii activi care au o influență pozitivă asupra cetățenilor. „EGALitate de GEN pentru TINERii și TINERile din Drochia” este un program care are scopul de a combate discriminarea pe bază de gen în raionul Drochia.

Astfel, timp de trei luni, începând cu luna august, 25 de tineri și tinere din raionul Drochia, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, au beneficiat de șase activități cu scopul de a se instrui în vederea combaterii discriminării pe bază de gen. Drept urmare, acțiunile desfășurate au fost:
# conferință: „Particularitățile de gen și egalitate de șanse”;
# Social HUB – Gender Egality;
# concurs de pictură „Egalitatea de Gen prin ochii tinerilor”;
# Academia de Liderism pentru fete;
# campania de sensibilizare „ZERO discriminare”;
# conferința de apreciere a rezultatelor proiectului.

Am discutat cu Stas Cebotari, organizatorul acestei activități, care ne-a povestit despre etapele acestui proiect și despre factorii de care trebuie să ții cont dacă dorești să materializezi o idee.

Stas și-a făcut studiile la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, la Facultatea de Drept și Științe Sociale, iar din anul 2017 a început să se implice activ în diverse proiecte și să prezinte interes pentru dezvoltarea comunității sale.

„Egalitatea de gen e un subiect foarte sensibil pe care trebuie să-l abordăm, să-l cunoaștem și să contribuim la realizarea obiectivului prin care toți suntem egali în drepturi, responsabilități și oportunități. Doar așa vom putea dezvolta o societate durabilă, liberă de stereotipuri, prejudecăți și discriminare. În Drochia, acest subiect e puțin abordat, cu toate că avem destule probleme în acest sens. Astfel, am considerat oportun un astfel de program”, ne povestește Stas.

După cum menționam anterior, de-a lungul proiectului au fost organizate mai multe activități menite să contribuie la combaterea discriminării pe bază de gen în raionul Drochia.

„Proiectul a inclus mai multe sesiuni informative, vizite către APL, un concurs de pictură și ieșiri în teren. Mă bucur că am putut să ajungem la un număr impunător de tineri, aproximativ 150 de participanți per total, în activitățile proiectului. Ne-am bucurat de susținerea finanțatorilor externi, proiectul fiind dezvoltat și implementat în cadrul programului UPSHIFT Moldova 2022, organizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea financiară din partea UNICEF Moldova. Obiectivul principal al proiectului a fost dezvoltarea unui program de abilitare a tinerilor și adolescenților din Drochia în domeniul egalității de gen și a combaterii discriminării pentru a realiza o schimbare la nivel local”, menționează Stas.

Stas încurajează tinerii care vor să pornească un proiect să genereze cât mai multe idei, pentru că anume de aici pornește totul, de la idee.

„Cu cât mai multe idei, cu atât mai multe posibile proiecte. Nu există o instituție care lansează apelurile de proiecte, ele vin sub formă de grant din partea finanțatorilor externi sau interni. Astfel, un tânăr care dorește să-și materializeze ideea se poate adresa Ministerului Educației și Cercetării. Aceasta este autoritatea care lansează apeluri pe intern și susține tinerii, grupurile de inițiativă, organizațiile, societății civile ș.a. De asemenea, sunt mai multe portaluri, grupuri și pagini care promovează și publică apeluri externe. Ulterior, odată ce ideea a fost acceptată, urmează etapa de scriere și implementare a proiectului. În funcție de finanțe și obiectiv propus, se desfășoară la nivel local, ca în cazul de față, sau republican”, menționează Stas.

Autoare: Adriana Mocan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine