Agenția de Mediu a venit cu recomandări pentru populația din regiunea portului Giurgiulești

Giurgiulești
Foto:IGSU

Agenția de Mediu a declarat că în regiunea portului Giurgiulești încă se menține un nivel sporit al poluării aerului. Potrivit analizelor, poluarea aerului cu conținut de fenol depășește norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori.

În urma unor analize efectuate la portul Giurgiulești după incendiile de săptămâna trecută, Agenția de Mediu a declarat depistarea depășirii nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot, de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori, pentru diferite locații.

De asemenea, Agenția de Mediu a declarat că nivel sporit de poluare a aerului pentru conținutul de fenol încă se menține în regiune. Probele colectate la distanțe de până la 100 de metri de la rezervoarele incendiate au depășit norma sanitară de la 1,5 până la 2,0 ori.

Percepția mirosului specific este condiționată de prezența fenolului în aerul atmosferic, care se presupune că este emanat de supraîncălzirea vatei minerale, utilizată drept strat izolator a rezervoarelor de depozitare a șrotului de floarea soarelui.

Astfel, Agenția de Mediu vine cu unele recomandări pentru populația învecinată de a reduce, maxim posibil, durata aflării în zonele industriale și, în cazul aflării în zona incendiului, de a purta măști de protecție până la înlăturarea situației. Persoanelor cu maladii ale sistemului cardio-vascular şi ale tractului respirator li se solicită reducerea sarcinilor fizice.


Amintim că, în data de 16 ianuarie 2023, un incendiu s-a produs la unul dintre rezervoarele de păstrare a cerealelor din portul internațional Giurgiulești. Potrivit informațiilor, arderea s-a stârnit din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1 000 de tone de produs de șrot de floarea soarelui, care a iscat și prăbușirea cisternei.

La fel, în dimineața zilei de 20 ianuarie, angajații IGSU din sudul țării au fost alertați din nou că la portul internațional liber Giurgiulești a izbucnit un alt incendiu. A luat foc un alt rezervor cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine