(foto) Cum arată clădirea fostei Școli Evreiești Profesionale pentru Fete din Chișinău după mai bine de 100 de ani de la construcție

cladirea-veche
Foto:Save Chișinău

Save Chișinău a creat un proiect care se numește Chișinăul (in)vizibil. În cadrul acestuia este arătată starea clădirilor incluse în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău. Astăzi veți descoperi monumentul de arhitectură de importanță locală – clădirea fostei Școli Evreiești Profesionale pentru Fete din Chișinău.

Clădirea a fost construită în anii 1910-1920 pe parcela oferită de Feiga Minciuc, văduva negustorului și filantropului Israel Micinic, care a susținut financiar edificarea. La parterul clădirii, pe o parte și alta a coridorului central, se aflau clasele, iar la etaj – secțiile spațioase pentru ateliere.

Decorațiile de pe fațada clădirii sunt în stil eclectic cu elemente renascentiste, cu coloane din ordinul ionic, deteriorate în perioada războiului și restabilite ulterior.

La moment o parte din spațiul clădirii găzduiește Școala Profesională nr. 6 și alte instituții, iar fațada parțial se află în stare avansată de avariere.

Sursă foto: Save Chișinău
Sursă foto: Save Chișinău
Sursă foto: Save Chișinău
Sursă foto: Save Chișinău
Sursă foto: Save Chișinău
Sursă foto: Save Chișinău
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine