“Mândria”- concursul tinerilor designeri inspirați de portul românesc

LOGO_mandria_prw-800×262
Foto:Concursul tinerilor designeri PC: Klumea / Facebook

Klumea revine în vara acestui an cu o nouă ediție a festivalului IA Mania. Organizatorii îndeamnă tinerii designeri să se inspire din portul românesc și să-l stilizeze într-o manieră nouă, creativă, modernă și inovatoare. Concursul IA MANIA se desfășoară între 1 martie și 15 iunie 2014 iar premiu mare va fi participarea la Săptămâna Modei de la Oxford, Marea Britanie.

”Pentru ca să ne iubim și să ne păstrăm valorile, nu e neapărat să le ținem ca busuiocul la icoană. Este important ca aceste valori să fie preluate din casă în casă, sub diverse forme. Începând cu o ie tradițională din garderoba fiecărei gospodine, tricouri moderne cu elemente tradiționale purtate de hipsterii înmulțiți ai Chișinăului, uniformă pentru sportivi cu imprimeuri inspirate din portul popular și terminând cu uniforma de la școală. Moldovenii au cu ce, dar nu știu cum. Pe când eu cred, că asta e mult mai simplu decât ne putem imagina.”, afirmă Nata Albot, care îndeamnă toți tinerii designeri să se inspire din tradiție și să creeze.

PC: nataalbot.md
PC: nataalbot.md

Concursul tinerilor designeri ”MÀNDR IA” este o secțiune nouă, în cadrul festivalului IA MANIA.

Ca reper de inspirație organizatorii au lăsat ‘povestea’ Iei :
Ce este ia?
Ia este un exemplu de obiect cu autor colectiv, optimizat și adus astfel la perfecție în decursul a sute de ani, de către milioane de ochi, mâini și minți. Este o sinteza a simțului nostru estetic, al măsurii, al bunului gust educat în generații. Chibzuită ca să impresioneze și de departe, prin arhitectura sa, dar și de aproape, prin finețea detaliilor, ia dictează celorlalte piese din ținuta tradițională.
Dacă dorim să ne inspiram din portul românesc, primul pas trebuie să fie fîcut pentru studiu, în efortul de a-l înțelege în profunzime. Ca rost al său in viața oamenilor de demult și nu doar ca un pretext pentru a afișa ornamente bogate. Alegerea simbolurilor, compoziția cromatică și dispunerea elementelor de broderie nu au fost făcute la pura întâmplare. Din acest limbaj vizual, femeile au știut a crea o poveste care să le avantajeze, să le pună în valoare, au știut să jongleze cu iluzii optice pentru a ajunge la tipul de siluetă considerată ideală.

PC: nataalbot.md
PC: nataalbot.md

#MISIUNEA DESIGNERILOR:
– Să se inspire și să adopte Ia în creațiile lor PRÊT-A PORTER, într-o manieră nouă, creativă, modernă și inovatoare, dar foarte bine documentată și studiată.

#ÎNSCRIERE :
– Concursul IA MANIA se desfășoară între 1 martie și 15 iunie, 2014.
– La concurs pot participa designeri cu vârsta cuprinsă între 21 și 35 ani.
– Pentru a fi acceptat în concurs, candidatul trebuie să trimită până pe 1 martie, 2014, un CV, un portfolio cu 10 poze ale creațiilor sale vestimentare anterioare, fie schițe, fie realizate, un logo al numelui sau brandului său în format grafic și un text de maxim 10 fraze cu motivația sa de a participa la concursul IA MANIA.
– Organizatorul va accepta în concurs doar 15 designeri. Selecția va fi făcută de echipa K Lumea și 2 curatori-reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, în baza dosarului trimis de candidat.
– Organizatorul concursului va anunța concurentul până pe data de 1 martie despre acceptarea sa în concurs.
– Concurentul acceptat în concurs va avea la dispoziție 3,5 luni (între 1 martie și 15 iunie) pentru a finisa colecția sa.

#PREMIU :
Premiul  oferit de organizator pentru căștigătorul concursului este participarea în luna noiembrie, 2014 la Săptămâna Modei de la Oxford, Marea Britanie. Organizatorul își va asuma taxa de participare la eveniment, cheltuielile de transport, viză, cazare și hrană pentru designerul câștigător

Mai multe informații găsiți pe pagina concursului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *