Care sunt motivele poluării atmosferice din Chișinău. Ministerul Mediului: „Limita a fost depășită de 2,8 ori”

poluare aer mediu
Foto:unsplash.com

Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează că nivelul de poluare a aerului în municipiul Chișinău se menține ridicat. În primele zile ale noului an, au fost înregistrate concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10mkm. Acest lucru înseamnă că limita a fost depășită de 2,8 ori.

Autoritățile din domeniul mediului anunță că motivul principal care ar fi contribuit la acumularea poluanților în aer ar fi condițiile meteorologice neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului, caracterizate prin influența aerului cald în combinație cu vântul slab și prezența straturilor de reținere. Lipsa mișcării intensive a maselor de aer în direcția orizontală și verticală a contribuit la menținerea acestor particule în stratul de la suprafața solului, astfel depășindu-se normele sanitare pentru particulele PM10 mkm.

De asemenea, aceasta depășire semnificativă este condiționată și de nivelul ridicat a traficului rutier din unele sectoare, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor și din zonele industriale. Indicatorii sunt permanent monitorizați de Agenția de Mediu.

Autoritățile atrag atenția agenților economici, care sunt cei mai mari poluatori, că sunt obligați să treacă la un regim redus de lucru pentru a diminua poluarea, în special în orele de vârf, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile. În acest sens, Centrala Electrică cu Termoficare (CET), fabrica de sticlă, uzinele de ciment și fabricile de producere a materialelor de construcție trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării.


Amintim că în această dimineață, 3 ianuarie, primăria municipiului Chișinău a solicitat autorităților centrale, printr-o scrisoare, informații referitoare la cauzele și sursele de poluare atmosferică din capitală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine