Cu siguranță, fiecare dintre noi a auzit măcar o dată despre examenele Cambridge și IELTS. Aceste examene evaluează toate competențele necesare în limba engleză: citire, scriere, ascultare și vorbire. Examenele Cambridge și IELTS constituie un avantaj esențial pentru fiecare persoană care-l deține, atât pentru dezvoltarea sa personală, cât și, în special, pentru perspectivele profesionale.
În acest articol îți vom face cunoștință cu trei eleve și cu colegul lor, care învață la IP Liceul Teoretic „B.P. Hasdeu” din orașul Drochia, care au obținut nota 10 din oficiu la limba engleză, dar și cu experiența lor de promovare a examenului Cambridge și IELTS.
Cine sunt protagoniștii noștri
„Salut, mă numesc Nicoleta, am 18 ani și îmi place mult lectura, mai ales romantismul și ficțiunea, scrisul și, evident, limbile străine. Am susținut examenul Cambridge la nivelul C1. M-am pregătit de sine stătător cu ajutorul testelor online. Aș putea spune că rezultatele mi-au întrecut așteptările, deoarece mă așteptam la B2.”
„Salut, sunt Jana, iubesc rozul, vara și dulciurile și cred că asta vă spune mai multe despre personalitatea mea decât enumerarea oricăror calități sau obiceiuri. Am susținut examenul Cambridge. Bineînțeles că pe primul loc în motivarea mea de aplicare la examen a fost certificatul, care îmi va fi util pe viitor, însă recunosc, am vrut și să scap de examenul de bacalaureat.”
„Sunt Baidaus Ionuț și am susținut examenul Cambridge. Motivele principale de aplicare la acest examen au fost beneficiile pe care le oferă acesta. Pe lângă evidenta varietate a profesiilor și avantajele directe ale limbii, datorită acestuia e mult mai simplă etapa bacalaureatului”.
„Salut, mă numesc Cereteu Alexandrina, sunt elevă în clasa a XII-a C din I.P.L.T. «B.P. Hasdeu», or. Drochia. Îmi place să pictez și să cânt la pian. Am susținut examenul The International English Language Testing System (IELTS). M-am înscris la acest examen, deoarece e cel mai apreciat test la nivel internațional”.
Experiența de la examene
Ionuț Baidaus studiază engleza în cadrul cursurilor adăugătoare din clasa a VII-a, iar atât acest examen, cât și pregătirile efectuate au fost, după cum spune el, „doar o etapă în propria perfecționare”. Au urmat cursurile de pregătire pe parcursul unui an școlar, dar a făcut practică și în afara acestora pentru perfecționarea capacităților de comunicare orală. „Consistența e ceea ce contează.”
Jana Chiriac a întâmpinat, la început, unele dificultăți la gramatica limbii, însă prin muncă a cizelat punctele slabe. Înainte de a se înscrie la acest examen, Jana s-a asigurat că nivelul său la engleză este corespunzător, ceea ce le recomandă să facă și celorlalți care intenționează să susțină acest examen. „Mai apoi urmează doar munca în baza baremelor de exersare și a testelor model.”
Experiența Nicoletei Durnea a fost destul de obositoare. „Am fost nevoită să plec la Chișinău timp de două zile și acest drum m-a istovit.” Însăși examenul a durat în jur de patru ore (proba scrisă), iar proba orală – nu mai mult de 15 minute. Nicoleta ne spune că examenul în sine nu a fost complicat pentru ea, deoarece cunoștea structura examenului și știa la ce să se aștepte. „Când am finalizat ambele probe, am ieșit din instituție cu cea mai mare încredere, dar am simțit și o anumită libertate, fiindcă am susținut, în sfârșit, acest examen.” Rezultatele și certificatul le-a primit în aproximativ o lună.
„Un elev care intenționează să susțină examenul are nevoie de un nivel de engleză cel puțin B2, dar și de o pregătire strictă pentru examen.” Astfel, Alexandrina Cereteu, pentru a se pregăti de examen, a făcut cursuri la centrul QuoVadis, unde a primit lecții și instrucțiuni referitoare la toate probele pe care urma să le aibă.
Cea mai provocatoare și cea mai lejeră etapă
Ionuț afirmă că cea mai provocatoare etapă este „cu siguranță, organizarea timpului, astfel, încât să fie posibilă combinarea orelor de engleză, care ocupă o bună parte a săptămânii, cu alte elemente ale vieții, iar cele mai lejere sunt momentele de practică pentru proba orală cu colegii”.
Pentru Nicoleta însă, cea mai provocatoare etapă a examenului a fost lucrul pe text, și anume introducerea frazelor lipsă. „A fost complicat, deoarece acestea se asemănau între ele și lucrul dat mă ducea în eroare, însă cea mai lejeră parte a fost cea orală, fiindcă am dus o discuție obișnuită și evaluatorii au fost foarte amabili.”
Janei i-a fost cel mai greu la partea de reading. „În ciuda faptului că eu cunoaștem limba, pe parcursul anilor am citit puține cărți în engleză și nu eram atât de încrezătoare în abilitățile mele legate de analiza textelor. Cea mai lejeră parte mi s-a părut partea de listening, din cauza faptului că am privit multe filme, interviuri și emisiuni în limba engleză, auzul meu fiind, așadar, adaptat la diverse accente și voci.”
Alexandrina, singura elevă dintre cei menționați anterior care a susținut IELTS, dar nu Cambridge-ul, susține că cea mai complicată etapă a fost proba de vorbire cu unul dintre evaluatori. „Întrebările sunt necunoscute, iar răspunsurile trebuie să fie complexe, restul etapelor au fost ușoare, însă obositoare, deoarece examenul merge în continuu și nu poți lua pauze timp de trei ore, desigur, dacă nu vrei să-ți pierzi din timpul examenului.”
Avantajele acestor examene
Pentru fiecare dintre elevii pe care i-am intervievat examenele Cambridge și IELTS reprezintă un mare avantaj pentru admiterea la diverse universități, în special la cele de peste hotare, dar, evident, pentru fiecare acest examen semnifică ceva diferit și personal.
Ionuț afirmă că examenul îi acordă „avantaje directe ca o caracteristică a propriilor abilități”.
Pe Jana certificatul de susținere a examenului Cambridge o poate ajuta când vine vorba de diverse proiecte, dar acesta ar reprezenta și un punct important în CV-ul său, în special pentru că Jana planifică să studieze viitoarea profesie în limba engleză.
Și Nicoleta are intenția să folosească certificatul dat la înscrierea la universitate, și anume la o facultate din domeniul economiei cu predare în limba engleză.
Alexandrina, de asemenea, crede că IELTS este un examen necesar dacă dorești să te înscrii la facultăți sau la locuri de muncă în țările vorbitoare de limbă engleză. Îți confirmă nivelul de engleză și, desigur, primești nota 10 la bac din oficiu.
Ce trebuie să știe un elev înainte ca să se înscrie la aceste examene
Ionuț și Jana susțin că, înainte de a te înscrie la acest examen, e necesar să-ți apreciezi corect propriile posibilități și nivelul de engleză.
„Eșecurile au un preț în sens direct, cu toate acestea experiența o consider cu siguranță una strict pozitivă, în orice caz, veți avansa în cunoștințele limbilor străine. Examenul nu e afectat de birocrație, informația necesară poate fi găsită cu ușurință, iar personalul e mereu binevoitor”, adaugă Ionuț.
Nicoleta însă consideră că cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoască orice om ce planifică să susțină examenul Cambridge este structura acestuia și să dețină un vocabular vast. „În rest, nu se distinge de un examen ordinar.”
Despre examenul IELTS, Alexandrina ne dezvăluie că fiecare probă are particularitățile ei, deci trebuie pregătire individuală pentru fiecare. „Examenul e susținut la calculator, deci exersează să tastezi repede și pregătește-te pentru surprize ca să nu fii copleșit(ă) de ele.”
Sfaturi pentru cei care doresc să susțină acest examen
„Sfatul meu este să ai încredere în tine și în propriile forțe, fiindcă astfel vei fi sigur(ă) că, obții rezultatul dorit” – Nicoleta Durnea.
„Singurul sfat pe care îl pot oferi e păstrarea propriilor ambiții și unui regim constant de studii. În cazul în care posedați destulă responsabilitate și cunoaștere de sine, nu veți întâmpina obstacole pe care nu le veți putea elimina” – Ionuț Baidaus.
„Pe cei care doresc să susțină acest examen îi îndemn să creadă în forțele proprii, să studieze asiduu, iar atunci rezultatele vor fi garantate” – Jana Chiriac.
„Sfat pentru elevii care doresc să susțină acest examen, să vă pregătiți de fiecare probă individual, să nu uitați să vă înscrieți din timp, deoarece lista de așteptare poate fi de două sau chiar trei luni. Fiți calmi și ascultați instrucțiunile supervizorilor” – Alexandrina Cereteu.
Autoare: Ana-Maria Oșovschi