(doc) A început sesiunea de înscrieri pentru Eurovision 2023. Cum poți participa la concurs

Zdob și zbub eurovison 2022
Foto:eurovision.tv

A fost deschisă selecția națională de înscrieri pentru desemnarea reprezentantului Republicii Moldova la concursul Eurovision Song Contest 2023. Această ediție se va desfășura în trei etape: examinarea dosarelor, audierea live și finala națională.

Pentru înscrierea în concurs, candidații trebuie să depună o cerere de înregistrare, descrierea proiectului, materialele audio pe suport digital și lista materialelor până în data de 16 ianuarie 2023, ora 17.00, în format electronic la adresa eurovision.md/aplica/ sau pe suport de hârtie la Centrul de Colectare Eurovision 2023 (mun. Chișinău, șos. Hâncești, nr. 64, TV Moldova 1).

Fiecare concurent poate să participe la concurs cu una sau mai multe piese muzicale.

Examinarea dosarelor va avea loc în perioada 17-28 ianuarie 2023, iar audițiile live se vor desfășura în perioada 28 ianuarie – 5 februarie 2023.

Ce trebuie să conțină dosarul de participare, dar și cum va avea loc jurizarea poți vedea în documentul de mai jos.


Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. În acest an, va fi a 68-a ediție a concursului și se va desfășura în Liverpool, Regatul Unit. Decizia a fost confirmată de către EBU. Potrivit acestora, concursul nu va fi organizat în țara câștigătoare, Ucraina, din motive de siguranță și securitate.

Decizia a fost confirmată de către EBU. Potrivit acestora, concursul nu va fi organizat în țara câștigătoare, Ucraina, din motive de siguranță și securitate.

Amintim că, în iunie, EBU a anunțat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiției din 2022, să înlocuiască Ucraina, care a câștigat în acest an concursul Eurovision în calitate de gazdă a ediției din 2023.

În același timp, Ucraina a denunțat decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediții a acestei competiții muzicale din motive de securitate după invadarea teritoriului său de către Rusia.

Menționăm că artistul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimate de juriile naționale la Torino, însă trupa ucraineană Kalush Orchestra a câștigat în cele din urmă concursul din 2022 în urma voturilor primite din partea telespectatorilor, care i-au permis să se claseze pe primul loc cu un total de 631 de puncte.

De asemenea, subliniem că Republica Moldova, reprezentată de către formația Zdob și Zdub și de Frații Advahov, a ocupat poziția 7 la ediția din 2022 a Eurovision Song Contest. Conform voturilor publicului, țara noastră s-a clasat pe locul 2 în competiție.

Republica Moldova a debutat prima dată la Eurovision în 2005 fiind reprezentată de trupa Zdob și Zdub și de „bunica” acestora cu melodia „Boonika bate doba”. Aceștia au reușit să se claseze pe locul 6 în finală cu 148 de puncte. Cel mai bun loc obținut de Republica Moldova în finală este locul 3 cu 374 de puncte în anul 2017, când SunStroke Project – cu piesa Hey, Mamma! – a pătruns în inimile europenilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine