UNICEF a desemnat fotografia anului 2022. „Nu este nimic nou, dar oricum trebuie spus iar și iar”

Foto:Eduardo Soteras

În anul 2022, UNICEF Germania a acordat premiul „Fotografia anului” lucrării realizate de fotograful argentinian Eduardo Soteras, al cărei titlu este „Tigray, Etiopia: Refugierea în cărți”.

„Deși distrusă, biblioteca din această școală primară din regiunea Tigray din Etiopia este locul în care doi copii s-au refugiat în cărți. Acest mic moment de fericire se vede în zâmbetele lor. Este un moment rar. Din cauza conflictului armat cu guvernul central, 5,2 milioane de oameni din această regiune din nordul Etiopiei suferă din cauza violenței, a strămutărilor, a malnutriției și a lipsei de apă potabilă”, a scris autorul în descrierea fotografiei.

Fotograful Eduardo Soteras a documentat situația copiilor din Tigray încă din 2020: în taberele de refugiați, în spitale, în centrele de primire pentru fetele care au fost abuzate sexual. Și surprinde momente rare precum cel care arată ceea ce copiii din Tigray împărtășesc cu copiii din întreaga lume: nevoia de a li se permite să se implice în mod pașnic și curios în ceva care le aduce fericire.

„Nu este nimic nou, dar oricum trebuie spus iar și iar: copiii nevinovați sunt cei care plătesc cel mai mare preț pentru toată violența și distrugerea. Cred că puteți vedea asta și în fotografiile mele”, a evidențiat artistul.

Sursă: Eduardo Soteras, Argentina, AFP (Agence France Press)

Cum a fost realizată fotografia

„Ne-am uitat în jurul școlii pentru a avea o imagine de ansamblu a situației. Ca întotdeauna în astfel de situații, am fost extrem de atent ca peisajul să rămână neatins și să nu fie modificat în mod artificial. A fost pur noroc când au apărut cei doi copii pentru a ne arăta împrejurimile.”

Potrivit fotografului, lumina din biblioteca școlii era deja foarte bună, iar priveliștea cărților împrăștiate peste tot pe podea prezenta un subiect excelent pentru o fotografie. Ceea ce lipsea pentru imaginea perfectă erau oamenii. „Dintr-o dată, cei doi copii au început să ne arate biblioteca, să se uite la cărți și să vorbească despre ele. Am continuat să încerc să rămân în fundal cât mai mult posibil. În cele din urmă, am avut ocazia să realizez fotografia câștigătoare”, a menționat acesta.

Sursă: Eduardo Soteras

Alte lucrări realizate de fotograful argentinian

Menționăm că, anual, UNICEF Germania acordă premiul „Fotografia UNICEF a anului” fotografiilor și seriilor de fotografii care descriu, într-un mod remarcabil, personalitatea și condițiile de viață ale copiilor din întreaga lume.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine