Zelenski se va întâlni cu Joe Biden în cadrul unei vizite la Washington. Ucraina va primi sistemul de rachete Patriot

_128085758_zelensky_epa.jpg
Foto:BBC

Casa Albă a anunțat ieri că președintele Ucrainei, Vlodâmâr Zelenski, se va afla pe 21 decembrie într-o vizită oficială la Washington. Acesta se va întâlni cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden și vor participa la o conferință de presă comună.

Pe contul său de Twitter, Zelenski a scris că scopul vizitei sale în SUA este „consolidarea stabilității și capacității de apărare a Ucrainei”. La fel, Zelenski a subliniat că vor avea loc discuții privind cooperarea dintre SUA și Ucraina, iar la Congres vor fi organizate o serie de întâlniri bilaterale.

În comunicatul de presă, Casa Albă a declarat că SUA va susține în continuare Ucraina. Totodată, aceștia au vorbit și despre sistemul de rachete Patriot, solicitat de statul ucrainean.

„Cu privire la anunțul despre rachetele Patriot – în acest sens, vom instrui ucrainenii dintr-o țară terță pentru a opera această baterie. Odată antrenați, vor intra cu bateria pentru a o folosi în Ucraina. Nu personalul american va face asta. Și nimic nu se va schimba în acest sens.

Președintele a spus foarte clar că ne vom înclina înainte și vom fi puternici în sprijinul nostru pentru Ucraina pe fronturile militar, economic, energetic și umanitar, dar nu căutăm să ne angajăm într-un război direct cu Rusia”.

CNN a scris că „Joe Biden urmează a anunța și o asistență suplimentară de securitate de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei președintelui Vlodâmâr Zelenski la Casa Albă”.

Biden se va întâlni cu Zelenski la Casa Albă la ora 21:00, ora Kievului.
Conferinţa de presă va avea loc la ora 23:30.

Aceasta este prima călătorie a lui Zelenski în străinătate în cele 300 de zile de război.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine