Universitatea #diez. Marcel Roșca îți povestește în ce organizații studențești te poți implica în una dintre cele mai fericite țări din lume

viber_image_2022-12-19_12-23-42-420

Fiecare student are propriile metode de a-și condimenta viața neacademică, o pagină ceva mai specială a studenției, iar probabil cea mai comună este implicarea activă în cluburi universitare, ONG-uri sau alte organizații locale. Indiferent dacă ai fost sau nu o persoană activă civic acasă, odată ajuns(ă) într-un mediu universitar academic internațional, vei fi bulversat(ă) de oportunitățile care ți se prezintă din prima zi și vei dori să simți pe propria piele toate beneficiile unei vieți extracurriculare active.

Mă numesc Marcel, sunt student în semestrul 3 la Universitatea Danemarcei de Sud (SDU), programul de licență în Studii Europene, și o să-mi împărtășesc experiența de voluntar în calitate de student în una dintre cele mai fericite și active civic țări din lume, Danemarca. În cazul în care vrei și tu să studiezi aici sau deja ești înmatriculat(ă) la o universitate daneză, atunci vei găsi în acest articol organizații și oportunități care se regăsesc în mai multe orașe studențești populare, precum Copenhaga, Aarhus, Odense, Grenaa sau Aalborg.

De ce să fii implicat civic ca student în Danemarca?

Well, poate nu ai crede, dar în primul rând îți oferă o oportunitate bună de a-ți crea o rețea de networking eficientă cu persoane interesate din același domeniu care locuiesc în toată Danemarca. Oarecum, afli că Danemarca e o țară destul de mică, iar principiul „toată lumea cunoaște pe toată lumea” devine o realitate dacă ești activ(ă) în organizații specifice domeniului tău. În acest mod, afli de stagii de practică, de potențiale joburi part-time sau chiar de oportunitatea perfectă de a-ți începe cariera după absolvire.

Un alt argument important îl constituie ușurința cu care poți obține resurse financiare în Danemarca dacă ai o idee creativă de proiect sau eveniment pusă bine la punct. Consiliile locale, propria universitate, Tuborg Fondet sau pentru proiectele de lungă durată DUF (Consiliul Tinerilor Danezi) sunt câteva organizații care pun la dispoziție sume impresionante pentru proiecte ambițioase, dar și un staff experimentat în același timp pentru a ghida inițiatorii proiectului spre realizarea acestora cu succes.

Iar la final, în orice organizație daneză trebuie să fie prezent conceptul de hygge, un cuvânt simplu prin care danezii descriu starea de bine, confort și relațiile pozitive cu cei din jur. Din acest motiv, este foarte comun ca de câteva ori pe semestru să fie organizate hygge trips în locuri izolate din Danemarca, alături de colegii tăi din organizație. În astfel de călătorii, ai ocazia să descoperi atât locații mai puțin cunoscute din țara în care locuiești, cât și cultura socială daneză într-un mod mai profund și intim, dar și să afli cum petrec cei mai fericiți oameni din lume.

Mai jos, puteți citi despre principale organizații în care sunt implicat la moment.

#1. Silba

Sursă foto: Silba Sønderborg

Silba este o organizație daneză care are ca scop promovarea democrației la nivel global, începând cu inițiative în Danemarca și având proiecte internaționale bine stabilite în țări precum Argentina, Bosnia și Herțegovina, Belarus, chiar și în țara noastră, Moldova. Pentru cei din Bălți, STUDEM este proiectul internațional fondat de SILBA, care deja de ani buni este prezent pe scena organizațiilor active din țara noastră. La nivel local, SILBA este prezentă în Copenhaga, Odense, Sønderborg, Aarhus și Roskilde. Dacă locuiești în unul dintre aceste orașe, atunci ai oportunitatea de a participa la evenimente sociale și academice, în care sunt abordate subiecte actuale care au legătură cu democrația la nivel global. De asemenea, de două ori pe an, SILBA participă în misiuni de observare a alegerilor parlamentare în diverse țări europene, misiuni la care pot adera toți doritorii care au reședința în Danemarca.

#2. European Youth

Sursa foto: European Youth South

European Youth este versiunea daneză a JEF (Tinerii Europeni Federaliști), iar scopul principal al organizației este de a promova aspecte ale Uniunii Europene în orașele studențești. Evenimentele lor abordează subiecte precum valorile EU, instituțiile acesteia, procesul decizional al uniunii etc., mereu având speakeri calificați care aduc plus valoare organizației. Poți fi și tu parte a European Youth dacă locuiești în unul dintre următoarele orașe: Copenhaga, Sønderborg, Aarhus, Odense, Grenaa și Aalborg. Cea mai tânără membră a Parlamentului European, Kira Marie Peter Hansen, este o membră activă a organizației și a declarat că European Youth a avut un rol important în dezvoltarea ei politică.

#3. FEM – Student Spoken Feminism

Sursa foto: Student Spoken Feminism

O organizație ceva mai nouă, FEM a fost fondată în 2021 în orașul meu Sønderborg. Prin evenimentele lor care abordează subiecte precum drepturile femeilor la nivel global, importanța femeilor în istorie, violența domestică împotriva femeilor sau o viață sexuală sănătoasă și fără judecăți, organizația a căpătat multă popularitate printre studenții din sudul Danemarcei, ajungând recent să se extindă și în orașul Odense.

Dacă locuiești în unul dintre orașele menționate în articol, atunci nu ezita să te înscrii la una dintre aceste organizații pentru o viață studențească mai piperată. În cazul în care aceste organizații nu se regăsesc în apropierea ta, ar fi o idee foarte bună să cauți activ oportunități locale de a fi implicat(ă) civic în orașul tău.

Autor: Marcel Roșca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine