Universitatea #diez. Adelina Grozav ne povestește cum combină jobul cu studenția în Țările de Jos

viber_image_2022-12-13_20-31-02-495

Multă lume alege să studieze în Regatul Țărilor de Jos, iar din această lume face parte și Adelina Grozav, studentă la Facultatea de Business și Economie în cadrul programului de Business Internațional la Universitatea din Groningen. Din cauza taxei de studii, de cazare și de trai, mulți studenți sunt nevoiți să lucreze. Este asta o nevoie sau mai mult o oportunitate de dezvoltare personală? Adelina povestește despre experiența ei de lucru și oferă sfaturi pentru cei ce vor să pătrundă în lumea joburilor încă de pe băncile universității.

Viața studențească vine cu provocări. Fiecare o știe și mulți încearcă să minimizeze impactul construind o bază de abilități profesionale. Astfel, decizia de a te angaja în tandem cu studiile îți oferă oportunitatea să descoperi cele două lumi.

Cum am ajuns eu să jonglez între job și studii? Revenim la perioada 2017-2021. Dat fiind faptul că jobul la vârsta de 16 ani nu mă tenta, eu am ales să îmi dezvolt potențialul în voluntariat. Intensiv, am fost voluntară în patru organizații, participam la diverse evenimente și nu mi s-a trezit interesul pentru muncă într-un domeniu specific decât numai peste hotare. Când am început universitatea în Țările de Jos, necesitatea de resurse financiare m-a motivat să depun actele pentru un job part-time. Căutam ceva flexibil, să reușesc să mă pregătesc și pentru lecțiile de săptămâna viitoare. Nu mi-a trebuit multă cercetare în domeniu. Am găsit oportunitatea perfectă în industria de catering. Am semnat contractul și am avut planificată în aceeași săptămână o tură de lucru.

Pentru studenții străini, joburile cu recompensă bună sunt ascunse, în sensul că neerlandezii vor prefera o persoană ce știe neerlandeza pentru a-i deservi, iar persoana ce comunică în engleză va primi doar sarcini ce necesită mai mult efort fizic. A învăța limba este un bun avantaj pentru cei ce vor rămâne definitiv în Țările de Jos, iar pentru cei care nu consideră limba nativă o necesitate, spectrul de oportunități se va diminua.

După cum am menționat anterior, compania la care m-am angajat acordă servicii de catering, bartending pentru evenimente. Astfel, prima mea tură era de la miazănoapte până la șase dimineața. Mi-am ales singură acest program. Evenimentul era un festival rave, unde muzica se diferenția de tipicul pop sau rock. Era hard techno! Țin minte că atât de entuziasmată eram încât am venit cu o zi înainte. Greșeală de începător. Oricum, cu același entuziasm m-am pornit a doua zi să gust din experiența de a lucra în domeniul ospitalității. Confuzia legată de unde mă aflu, ce să fac și cine mă ghidează a fost eliminată de amabilitatea grupei mele și de liderul clubului meu. În aceeași seară, am învățat să torn bere, să deschid trei sticle de apă concomitent și să savurez muzica techno la maximum. Cu siguranță, am ales un început de carieră în ospitalitate diametral opus normelor, însă nu regret decizia.

Au urmat alte evenimente/festivaluri în locații diferite, cu oameni interesanți. Cu timpul, am descoperit că lucrul aici e considerat o normalitate de la 15 ani. Neerlandezii sunt deschiși la aceste oportunități. Totuși, sunt companii care se uită sceptic la angajarea minorilor în câmpul muncii. O cauză e sistemul de plată. Aici cu cât mai mare ești, cu atât primești mai mult. Spre exemplu, minorii de 16 ani vor primi de două ori mai puțin decât adulții de 21 de ani. Salariul variază până la vârsta de 21 de ani. Totuși, cultura de lucru e promovată datorită faptului că sunt oportunități peste tot.

O altă particularitate a sistemului de angajare neerlandez sunt condițiile de înscriere pentru cei cu cetățenie europeană și pentru cei ce nu o au. Pentru a se angaja, studenții ce nu dețin cetățenie UE au nevoie de un act de angajare (TWV) care poate fi obținut numai cu ajutorul angajatorului. Înscrierea pentru obținerea acestui document este inevitabilă dacă nu ai cetățenie europeană. Studenților le este permis să muncească 16 ore pe săptămână pe parcursul anului universitar și full-time pe timp de vară. Pentru cei cu cetățenie europeană procesul nu e deloc stresant. Nu există niciun impediment ca să te angajezi.

Ce ține de industria cateringului, este una flexibilă simplă și accesibilă pentru fiecare, iar ideea celui de-al doilea job devine proeminentă odată cu schimbul stilului de viață sau al ambiției pentru mai mult. Totuși, cauza principală e considerată a fi numărul de oameni ce lucrează în ospitalitate, unde ulterior turele devin mai puține. Din propria experiență, am decis să iau un job extra într-o companie de curățenie. Am lucrat fix patru zile și am ajuns la concluzia că nu doresc să continui. Plus că devenea dificil să mă descurc la universitate. Demisia mea a fost tratată cu înțelegere și cu atitudine tolerantă. În concluzie, dacă simți că jobul nu e potrivit, există alternative în care să te specializezi.

Să revenim la scopul acestui articol, universitatea prin prisma jobului part-time. Inițial, nu am avut probleme să adaptez orarul de lucru studiilor, însă începând cu anul II, am început să simt presiunea. Totuși, am reușit.

În consecință, iată câteva sfaturi pe care le propun:
# o planificare strategică a cursurilor – trei zile în campus, două zile de studiu individual;
# somn suficient, în dependență de preferințe, șapte-opt ore pe zi;
# menținerea aspectului fizic – sport sau ciclat regulat;
# consumul minim de cafea sau al băuturilor ce conțin cofeină;
# menținerea atitudinii pozitive și a zâmbetului în atmosfera universitară și profesională.

De multe ori analizam cum studenții neerlandezi pot face față provocărilor universitare, în același timp să fie implicați la lucru și să frecventeze un sport, pe lângă ciclatul zi de zi. Reușita universitară a studenților neerlandezi e balansată și e o consecință a abilităților de management al jobului de la vârsta minoră. Majoritatea nu se stresează, pentru că fie unele obiecte au fost deja predate în timpul școlii, fie organizarea programului lor săptămânal nu conține procrastinare. Astfel, am învățat și eu să mă descurc adaptând stilul de viață al studenților de aici.

Stabilirea priorităților e un prim pas ce te poate ghida în evaluarea capacităților de lucru și în balansarea reușitei universitare. E inevitabil să încerci până când atingi nivelul superior. Cu orice pas ajungi aproape de succesul profesional și descoperi o variantă îmbunătățită a personalității tale. Sfatul meu pentru viitorii studenți este să fie încrezători în forțele proprii și să încerce, deoarece ar putea fi plăcut surprinși.

Autoare: Adelina Grozav

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine