Termoelectrica a recepționat un nou lot de păcură, cu ajutorul transportului auto și feroviar

pacura
Foto:Facebook/Andrei Spînu

Astăzi, 6 decembrie, Termoelectrica S.A. a recepționat un nou lot de păcură, prin intermediul transportului auto și feroviar. Acest lucru a fost anunțat de viceprim-ministrul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu.

Păcura este recepționată și stocată la Gospodăria de păcură în conformitate cu normele tehnice prevăzute de legislația națională.

Andrei Spînu a mulțumit S.A. Temoelectrica, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova, precum și Calea Ferată din Moldova, autoritățile și entitățile implicate în proces din România și Moldova, pentru efortul depus în gestionarea transportării cisternelor de păcură.

Potrivit lui, în perioada următoare, Moldova va mai primi și alte stocuri de păcură.


Amintim că în perioada 2021-2022 S.A. „Termoelectrica” a primit cu titlu de deblocare 24 500 de tone de păcură din rezervele de stat și 16 250 de tone ajutorul umanitar care se afla la evidența ARM.

La 30 noiembrie, cabinetul de miniștri a dispus ca Agenția Rezerve Materiale să elibereze către S.A. „Termoelectrica” 10 000 de tone de păcură cu titlu de împrumut.

Totodată, la 1 noiembrie, CSE a decis că „Termoelectrica” va primi 10 000 de tone de păcură, cu titlu de împrumut, pentru producerea energiei electrice și termice.

La 22 octombrie, s-a decis că Agenţia Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către S.A. „Termoelectrica” cantitatea de 16 500 de tone de păcură.

La 7 octombrie, guvernul a decis că Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne va elibera, din rezervele de stat, 8 000 de tone de păcură către S.A. „Termoelectrica”. 

Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.


Amintim că, Gazprom a anunțat că va livra gaze naturale către Republica Moldova pentru luna decembrie, dar cu 56,5 % mai puțin din volumul total agreat.

În luna noiembrie, Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Costul pentru 1 000 de metri cubi de gaz pentru Moldova în luna noiembrie a fost de aproximativ 821 de dolari.

În luna octombrie, Moldova a primit gaz în volum de 8,06 milioane de metri cubi pe zi, la un preț de 1 031 de dolari pentru 1 000 de metri cubi.

De asemenea, începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine