„Egalizare” este sloganul Zilei Mondiale de Combatere HIV/SIDA din anul curent, marcată anual la 1 decembrie. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății face apel către liderii globali și cetățeni să recunoască și să abordeze inegalitățile ce împiedică progresul în eliminarea sindromului imunodeficienței achiziționate (SIDA) și egalarea accesului la serviciile esențiale pentru virusul imunodeficienței umane (HIV), în special pentru copii și grupurile de risc.
În Republica Moldova, activitățile de informare a populației și mobilizare a eforturilor tuturor părților responsabile și a comunităților în răspunsul la infecția cu HIV se vor desfășura în perioada 1-21 decembrie 2022, în cadrul campaniei sociale „Testează-te” (Just TEST).
Acestea vor fi orientate spre:
# promovarea testării HIV pentru populația generală și grupurile cu risc sporit de infectare, precum și accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului;
# mobilizarea populației generale și a liderilor de opinie pentru promovarea campaniei sociale “Just TEST”;
# promovarea beneficiilor tratamentului antiretroviral (TARV), încurajarea persoanelor HIV pozitive să inițieze TARV și să îl mențină;
# mobilizarea reprezentanților comunităților în realizarea activităților de advocacy;
# reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații cheie și vulnerabile la HIV.
Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV, în Republica Moldova sunt implementate numeroase activități de prevenire. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în primul semestru al anului curent au fost acordate servicii de prevenire pentru 23 658 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție.
Conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2022, cumulativ au fost înregistrate 15 128 de cazuri de infecție cu HIV. În perioada ianuarie – octombrie 2022 au fost confirmate 753 de cazuri noi de infectări cu HIV, dintre care 128 de cazuri în raioanele din estul țării. Majoritatea persoanelor depistate cu HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, predominând calea de transmitere homosexuală.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.