(video) Flashmob: Chișinăul este alături de manifestanții din Kiev

breda
Foto:Mesajul lui Ghenadie Brega pentru Viktor Yanukovici PC: Ghenadie Brega

La data de 19.02.2014, un grup de cetățeni a protestat pentru stoparea tuturor agresiunilor, din solidaritate cu poporul ucrainean și cu familiile celor decedați.

Câteva zeci de tineri activişti au aprins lumânări lângă Arcul de Triumf din Piaţa Marii Adunări Naţionale, în seara zilei de miercuri, 19 februarie, pentru a comemora astfel victimele care şi-au pierdut viaţa în protestele violente de la Kiev, transmite IPN.

Organizatorul evenimentului, Marian Cepoi, a spus că acţiunea a fost organizată pentru a susţine poporul ucrainean şi pentru a condamna crimele care s-au produs la Kiev. „Acţiunile violente în care au murit peste 20 de oameni continuă şi chiar sunt planificate şi alte intervenţii în forţă. Vrem să sensibilizăm organismele internaţionale să stopeze masacrul din Ucraina, care are loc din ambele părţi, atât a forţelor de ordine cât şi a protestatarilor”, a spus el.

Eduard Mihalaş, participant la acţiunea de comemorare a victimelor, a spus că fiecare cetăţean al Republicii Moldova trebuie să fie solidar cu poporul ucrainean, în contextul în care prin asemenea evenimente tragice a trecut şi Republica Moldova acum aproape 5 ani. „Este important ca oricare manifestaţie să fie paşnică şi să fie respectate drepturile omului indiferent de cine aplică violenţa, structurile de stat, sau protestatarii. Fiecare protest trebuie să fie paşnic şi să promoveze democraţia şi nu violenţa”, a spus Eduard Mihalaş.

Participanţii la eveniment au menţionat, de asemenea, că scenariul ucrainean s-ar putea repeta şi în Republica Moldova. Ei au atenţionat autorităţile de la Chişinău să fie atente la eventualele provocări care vor apărea pe parcursul anului curent care ar putea să ducă la evenimente violente în apropierea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Ciocnirile între protestatari şi forţele de ordine de la Kiev au pornit din nou marţi, 18 februarie. Protestatarii au aruncat cu pietre în poliţişti, iar aceştia au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Opoziţia ucraineană cere preşedintelui Ucrainei să anunţe alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate şi să se voteze revenirea la Constituţia din anul 2004.

Sursa video: Curaj.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *