Gospodăriile care nu s-au înregistrat pentru compensații pot să o facă timp de o lună. Ce se întâmplă dacă nu completează cererea nici acum

internat site calculator factura compensatii
Foto:diez.md

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, circa 40 % din populația Moldovei, din anumite motive, nu s-a înregistrat pe platforma compensatii.gov.md.

Astfel, după cum s-a menționat anterior, aceste gospodării au primit automat categoria medie de vulnerabilitate energetică. Potrivit ministrului Marcel Spatari, o bună parte dintre aceste persoane știau intuitiv că sunt în această categorie. Totuși, există și persoane care nu au știut despre platformă, nu dispun de un calculator sau nu au apelat la asistentul/asistenta social(ă) și, astfel, nu au reușit să completeze cererea.

„Pentru a nu penaliza aceste persoane și pentru a le permite încă o lună să se înregistreze, a fost luată decizia încă o lună să se acorde categoria de vulnerabilitate medie. Dar, atenție, începând cu factura pentru luna decembrie, adică începând cu luna următoare, cei care nu se vor înregistra nici în luna decembrie, vor avea deja categoria de vulnerabilitate scăzută și nu este exclus ca, ulterior, să nu mai fie oferite compensații celor care nu se înregistrează deloc pe platformă”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

Cum sunt verificate veniturile declarate în cereri

Dan Perciun a declarat că, în legătură cu categoriile de vulnerabilitate energetică atribuite, sunt două tipuri de nemulțumiri ale cetățenilor: vizavi de categoria care le-a fost atribuită lor și vizai de categoria care a fost atrbuită altor oameni, care, în opinia cetățenilor, nu au fost până la capăt sinceri la capitolul veniturilor declarate.

„În primul rând, vrem să vă asigurăm că sistemul funcționează în așa fel încât verifică veniturile persoanelor incluse în cerere, cu bazele de date ale statului și când are de ales dintre venitul declarat de către persoană și venitul cunoscut de către stat, alege venitul mai mare. Deci, dacă statul cunoaște că o familie are venituri de 10 000 de lei, iar familia a declarat că are venituri de 25 000 de lei, se va lua în calcul 25 000, și invers, dacă familia a declarat că are venituri totale de 10 000 de lei, dar informațiile din registrele statului arată că are venituri de 25 000 de lei, o să ia în calcul venitul de 25 000 de lei”, a mai menționat Perciun.

În același timp, Dan Perciun a mai menționt că există cereri care trezesc suspiciuni și care vor fi verificate minuțios, astfel, modificări la regulament vor fi efectuate pe parcurs și vor fi anunțate ulterior. Despre modificările care vor fi făcute la categoriile de vulnerabilitate și la modalitatea de atribuire a acestora a vorbit și ministrul Marcel Spatari, care a menționat că au existat și erori în atribuirea categoriilor.

De ieri până azi, circa 2 500 de persoane au apelat la serviciul de suport al platformei

Până pe 24 noiembrie, pe platforma compensatii.gov.md s-au înregistrat 695 039 de familii, adică 1 milion de cetățeni. Dintre aceștia:
# 79, 8 % au primit categoria de vulnerabilitate foarte ridicată;
# 11, 4 % au primit categoria de vulnerabilitate ridicată;
# 4,9 % au primit categoria de vulnerabilitate medie;
# 2,7 % au primit categoria de vulnerabilitate scăzută;
# 1,1 % au primit categoria de non vulnerabilitate.

Potrivit lui Perciun, circa 1 500 de persoane au completat cererea de pe compensatii.gov.md și au specificat faptul că nu vor să primească compensații din partea statului. Totuși, o parte dintre aceștia au contactat serviciul de suport al platformei și au delcarat că au greșit în completarea cererii.

În acest caz, persoanele pot să-și modifice datele stipulate în cerere și pentru luna decembrie să beneficieze de alt grad de vulnerabilitate. De asemenea, mai multe familii nu au indicat în cerere copiii, inclusiv nou-născuții, iar cererile vor fi redeschise și pentru aceste gospodării, pentru ca acestea să-și includă copiii conform certificatului de naștere și să-și primească compensațiile corespunzătoare pentru luna decembrie.

Potrivit lui Marcel Spatari, de ieri, 1 decembrie, până astăzi, 2 decembrie, pe adresa suport@compensatii.gov.md, au parvenit circa 2 500 de adresări cu diverse solicitări.


Amintim că, consumatorii casnici care s-au înregistrat în sistemul informaţional compensatii.gov.md pot să acceseze în cabinetul personal informaţia privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită.

Persoanele care au nevoie de clarificări pot să acceseze compensatii.gov.md sau să apeleze numărul 0 8000 5000.

Volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 pot fi văzute aici.

Suma compensațiilor oferite persoanelor în funcție de gradul de vulnerabilitate poate fi văzută aici.

La 12 octombrie 2022, a fost lansat site-ul compensatii.gov.md, cu programul „Ajutor la contor”. Utilizatori au trebuit să se înregistreze, să intre în cont și să completeze cererea pentru a primi un grad de vulnerabilitate din partea guvernului pe perioada rece a anului. În funcție de rezultatele obținute, cetățenii vor primi compensații la energie termică/gaz.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine