Gazprom anunță că nu va reduce furnizarea de gaze către Moldova prin stația „Sudja”, care trece prin Ucraina

gaz
Foto:Kwon Junho

Compania rusă „Gazprom” a anunțat că nu va reduce furnizarea de gaze naturale prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, pentru tranzitul către Moldova.

Potrivit Gazprom, decizia este motivată de faptul că compania „Moldovagaz” a eliminat „încălcările privind plățile către Gazprom pentru livrările curente de gaze rusești”.

Totuși, compania a mai menționat: „Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau opri complet livrările de gaze în cazul încălcării plății acestora”, a spus compania.”


Amintim că, pe 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că a înregistrat o „decontare” a gazului rusesc în Ucraina, care ar fi trebuit să fie livrat în Republica Moldova, și va începe să taie livrările de gaz pentru tranzitul prin Ucraina din 28 noiembrie, dacă dezechilibrul de tranzit persistă.

Tot atunci, secretarul de stat responsabil de energetică, Constantin Borosan, a anunțat că Gazprom va livra cu 56,5 % mai puțin gaz în Moldova în luna decembrie din volumul total agreat.

Costul pentru 1 000 de metri cubi de gaz pentru Moldova în luna noiembrie a fost de aproximativ 821 de dolari.

De asemenea, începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine