„Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc.” Andrei Spînu a venit cu o reacție la declarațiile Gazpromului

Andrei Spînu
Foto:Andrei Spînu/Facebook

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a venit cu o reacție publică, după ce compania rusă Gazprom a declarat că a înregistrat o „decontare” a gazului rusesc în Ucraina, care ar fi trebuit să fie livrat în Republica Moldova, și că va începe să taie livrările de gaz pentru tranzitul prin Ucraina, dacă dezechilibrul de tranzit persistă.

„Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate.

Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi”, scrie Andrei Spînu.

Potrivit lui, volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina, iar aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră.

„Oameni buni, Moldova deja are peste 200 mln m3 de gaz în depozite. Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, a conchis ministrul.


Ieri, 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că a înregistrat o „decontare” a gazului rusesc în Ucraina, care ar fi trebuit să fie livrat în Republica Moldova, și va începe să taie livrările de gaz pentru tranzitul prin Ucraina din 28 noiembrie, dacă dezechilibrul de tranzit persistă.

Compania ucraineană „Naftogaz” a respins acuzațiile aduse de Gazprom precum că gazul rusesc care este destinat Moldovei ar fi „deconectat” pe teritoriul Ucrainei. Compania din Ucraina precizează că nu este prima dată când Rusia recurge la utilizarea gazului ca instrument de presiune politică.

Tot ieri, 22 noiembrie, secretarul de stat responsabil de energetică, Constantin Borosan, a anunțat că Gazprom va livra cu 56,5 % mai puțin gaz în Moldova în luna decembrie din volumul total agreat.

Începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine