Andrei Spînu: „Examinăm posibilitatea unei sancțiuni împotriva Gazprom”

Andrei Spînu
Foto:Andrei Spînu/Facebook

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a anunțat că autoritățile noastre examinează posibilitatea aplicării unei sancțiuni împotriva companiei energetice din Rusia Gazprom, din cauza diminuării livrării gazelor naturale în Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime” la ProTV.

„Juriștii analizează. Este o sancțiune pentru neexecutarea contractului livrării tuturor volumelor. În momentul în care va fi clar, atunci se va decide care este acțiunea pe care trebuie să o urmăm”, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu.

În luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5,7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51 % din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40 % mai puțin decât în luna octombrie.


Pe 28 octombrie, Gazprom a confirmat că va livra gaze în Moldova pentru luna noiembrie. Prețul pentru 1 000 m³ va fi de 821 de dolari.

Volumul livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova din partea Gazprom pentru luna noiembrie va fi de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ținem să menționăm că, în luna octombrie, Moldova a primit gaz în volum de 8,06 milioane de metri cubi pe zi, la un preț de 1 031 de dolari pentru 1 000 de metri cubi.

Începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine