(foto, video) National Geographic a desemnat un alergător „Aventurierul Anului”

collage
Foto:Pentru prima dată, un alergător a fost desemnat de către National Geographic drept ”Aventurierul Anului”

În fiecare an, National Geographic își invită cititorii să-l voteze pe Aventurierul Anului, titlu care i-ai revenit de această dată, lui Kilian Jornet Burgada. Spaniolul, de 26 de ani, este un atlet care redefinește sporturile montane, îmbinând alergarea și cățărarea, dar și stabilind noi recorduri de viteză.

Majoritatea din cei 75.000 de cititori care au răspuns apelului National Geographic a fost impresionată agilitatea şi viteza aproape ireale cu care tânărul transformă ascensiunea pe cei înalţi munţi într-o artă a mişcării.

Kilian e totodată și un pasionat schior de fond, cățărător și duatlonist (se dă bine și cu bicicleta). De fapt, e un îndrăgostit de munte, pe care îl parcurge pe fugă, în viteză, în diferite variante de ascensiune, dar întotdeauna cu respectul cuvenit.

În 2012, Burgada a escaladat Mont Blanc, din Franța, în doar cinci ore, iar anul trecut a ajuns în Vârful Matterhorn (4,478 de metri), aflat la graniţa dintre Italia şi Elveţia, în doar trei ore. Anul acesta, Burgada şi-a propus să doboare recordul pentru escaladarea celui mai înalt munte din America de Nord, Denali (6,168 de metri) şi a muntelui Aconcagua (6,960 de metri), cel mai înalt din America de Nord şi de Sud. Pentru anul viitor, spaniolul se simte pregătit să atace Everestul.

În competiţia pentru titlul de Aventurierul Anului, tânărul i-a avut, printre alţii, drept contracandidaţi pe alpiniştii canadieni Raphael Slawinski şi Ian Welsted (primii care au ajuns în vârful K6 Vest din Pakistan, unul dintre cele mai înalte, dar şi neexplorate vârfuri din lume), dar şi pe campionul ceh la căţărare Adam Ondra, pe Diana Nyad (o americancă în vârstă de 64 de ani, care a înotat pe distanţa dintre Cuba şi SUA), pe Amy şi Dave Freeman (aventurieri şi pedagogi americani, care au finalizat recent o călătorie de trei ani prin America de Nord, străbătută cu caiac, canoe, sanie trasă de câini şi per pedes), precum şi pe Sarah Marquis, o elveţiancă celebră pentru călătoria de trei ani, din Siberia în Australia, distanţă străbătută pe jos.

Titlul de ”Aventurierul NatGeo al Anului” este unul deosebit de onorat. În 2013 acesta a revenit lui Felix Baumgartner, austriacul care a reușit să depășească viteza sunetului în timpul unui salt din stratosferă, de la înălțimea record de 39.045 metri. În 2012 titlul a revenit lui Sano Babu Sunuwar și Lakpa Tsheri Sherpa, după ce au reușit să urce pe Everest, să parcurgă distanța înapoi în zbor, cu ajutorul unei parapante și apoi au mers cu caiacul până la Oceanul Indian.

SML-Chamonix-Courmayeur_web-3

SML-Chamonix-Courmayeur_web-4

SML-Chamonix-Courmayeur_web-8

13871

1078821_10151513765700178_105232027_o

ad871dae-b47b-4884-80bb-0793e1acadbd

cavalls-del-vent-2012-fotos-kilian-jornet-2

Kilian-Jornet

Grands -Montets-December 2012

Kilian-Jornet-Matterhorn-summit

kilian-jornet-wallpaper-hd-251

kiliannat

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *