(live) Socialiștii contestă la CC decizia de reorganizare prin absrobție a mai multor instituții de învățământ superior

Curtea Constituțională
Foto:Ziarul de Gardă

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova contestă la Curtea Constituțională decizia de reorganizare prin absorbție a mai multor instituții ale învățământului superior.

Potrivit lui Vlad Bătrâncea, această reformă este lipsită de transparență, acesta fiind motivul din care Partidul Socialiștilor solicită „anularea acesteia”.


Amintim că ministrul educației a anunțat, pe 27 iunie, curent, că în sistemul educațional începe o nouă reformă care presupune comasarea mai multor universități. În urma acestui anunț, universitățile și institutele de cercetare care urmează să fie absorbite și-au manifestat dezacordul față de reformă și au cerut prin scrisori publice și petiții să fie oprit procesul de fuziune.

Anterior, Academia de Administrare PublicăUniversitatea de Educație FizicăUniversitatea Agrară, dar și Universitatea de Stat din Tiraspol au solicitat autorităților în educație să nu fie absorbite de către alte instituții. Totodată, a fost creată o petiție prin care se cere stoparea procesului de dizolvare a Universității de Stat din Taraclia.

De asemenea, Academia de Științe a Moldovei a anunțat că nu i s-a solicitat opinia cu referire la dizolvarea unor universități din țară și menționează că această reformă a învățământului superior anunțată de Ministerul Educației și Cercetării trebuie stopată.

Pe de altă parte, ministrul educației, Anatolie Topală, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că după înfăptuirea reformei în educației, în Moldova vor activa 11 universități de stat în loc de cele 16 care sunt acum. Oficialul a calificat dezbaterile publice care au pornit pe marginea acestui subiect drept politice și fără nicio tangență cu studenții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine