A fost publicată imaginea celor două galaxii care urmează să se fuzioneze între ele peste 500 de milioane de ani 

Univers
Foto:CNN

O nouă imagine prezentată de telescopul Gemeni North, situat pe vârful Maunakea din Hawaii, a arătat două galaxii care se ciocnesc și care se vor fuziona în cele din urmă în milione de ani de acum încolo, scrie CNN.

Potrivit publicației, telescopul a observat galaxiile spirale la aproximativ 60 de milioane de ani-lumină departe de constelaţia Fecioarei.

Astfel, perechea galactică NGC 4567 și NGC 4568, cunoscute și ca galaxii Fluture, tocmai au început să se ciocnească pe măsură ce gravitația le trage tot mai tare împreună.

Prin urmare, în 500 de milioane de ani, cele două sisteme cosmice își vor finaliza fuziunea pentru a forma o singură galaxie eliptică.

În acest stadiu incipient, cei doi centri galactici se află în prezent la 20 000 de ani lumină unul de celălalt, iar fiecare galaxie și-a menținut forma de roată. Pe măsură ce galaxiile devin mai încurcate, forțele gravitaționale vor duce la mai multe evenimente de formare intensă a stelelor. Structurile originale ale galaxiilor se vor schimba și distorsiona și ele.

”Vor dansa unul în jurul celuilalt în cercuri care vor devin din ce în ce mai mici. Acest dans strâns în buclă va trage și întinde fluxuri lungi de gaz și stele, amestecând cele două galaxii împreună în ceva care seamănă cu o sferă”, menționează publicația americană.

Astfel, pe măsură ce trec milioane de ani, această contopire a galacticilor va consuma sau dispersa gazul și praful necesare pentru a declanșa nașterea stelelor, determinând încetinirea formării acestora.

Mai jos, puteți admira aceste galaxii Fluture.

Sursă foto: edition.cnn.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine