Lista persoanelor din RSSM și RASSM care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului sovietic totalitar

deportari
Foto:infoprut

Agenția Națională a Arhivelor (ANA) a făcut publică colecția documentelor persoanelor supuse represiunilor politice în perioada regimului sovietic totalitar, anii 20-90 ai sec. al XX-lea.

În acest sens, a fost creată o pagină web în care sunt centralizate Inventarele Fondurilor ANA care conțin dosare ale persoanelor supuse represiunilor și condamnărilor de către regimul sovietic totalitar.

În Fonduri sunt incluse dosarele de condamnare ale persoanelor din RSSM și RASSM supuse represiunilor politice în perioada regimului sovietic totalitar în perioada anilor 20-90 ai secolului al XX-lea. Dosarele au fost transferate începând cu anul 2010 la Arhiva Națională (actualmente subdiviziunea DGAN a ANA) de la Serviciul de Informație și Securitate al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova (în total – 19 219 dosare).

#1. Colecția documentelor persoanelor supuse represiunilor politice în perioada regimului sovietic totalitar, (anii 20-90 ai secolului al XX-lea).

#2. Colecția documentelor persoanelor condamnate de către tribunalele militare, judecătorii liniare (1920-1990).

#3. Colecția documentelor persoanelor expulzate și deportate de pe teritoriul RASSM și RSSM, 1930, 1941-1949, 1951.


Cetățenii care identifică rudele în aceste inventare pot face cunoștință cu dosarul în sala de studii a Agenției Naționale a Arhivelor. Procedura de cercetare și obținere a permisului, inclusiv datele de contact pot fi accesate pe pagina web – arhiva.gov.md. Esențial este să notați nr. Fondului, inventarului și dosarului.


Vedeți și:
# Lista celor 35 000 de persoane care au fost deportate în Siberia din RSSM;
# Lista celor circa 56 000 de basarabeni căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine