A cincea zi a expediției „La La Play”. Concert la Rogojeni și excursii la conacul familiei Balioz și restaurantul „Curtea de Piatră”

mnyo11
Foto:Max Efremov

Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) continuă proiectul muzical „La La Play” care este deja la a șasea ediție. În acest an, orchestra ajunge în peste 30 de locații din întreaga țară, iar fiecare vizită și concert are drept scop promovarea afacerilor și eroilor locali. În a cincea zi a expediției, echipa „La La Play” s-a îndreptat în raionul Șoldănești și a vizitat conacul familiei Balioz din Ivancea, stejarul secular din Cobîlea, biserica „Schimbarea la Față a Maicii Domnului”, muzeul din satul Cobîlea, pensiunea „Vila lui Nanu”, restaurantul „Curtea de Piatră” și a încheiat seara cu un concert în aer liber pe malul Răutului în satul Rogojeni.

Conacul familiei Balioz

La o distanță de 46 de km de Chișinău, în satul Ivancea, raionul Orhei, se află spectaculosul conac al familiei Balioz. Conacul este un monument de arhitectură de importanță națională și a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A cincea zi a expediției muzicale „La La Play” a început cu un flashmob susținut de Radu Grecu, violoncelist în cadrul echipei Moldovan National Youth Orchestra. Melodia lină a violoncelului s-a îmbinat perfect cu atmosfera liniștită din curtea conacului, astfel încât se părea că la „Conacul familiei Balioz” timpul s-a oprit în loc. Conform datelor istorice, conacul a fost ridicat la comanda boierului armean Carabet Balioz între 1852 și 1873, despre acesta prespunându-se ca fiind administratorul și ginerele lui Manuc Bei. Clădirea este construită în stil european vestic și cu elemente ale clasicismului rus. Conacul include și un parc de 3 ha cunoscut ca parcul din Ivancea, cu castani, brazi, tei, precum și plante exotice pentru Republica Moldova. De asemenea, aici mai există un turn de apă pe trei niveluri, hambare, pivnițe, moară, grajduri, fierărie și alte anexe. În timpul vizitei am aflat că conacul a mai fost utilizat în calitate de spital militar, baie, bibliotecă, precum și în alte scopuri. Iar după încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, o parte din averea boierului Balioz a fost furată. În prezent, Conacul familiei Balioz este unul dintre cele mai populare conace din Republica Moldova.

Foto: Max Efremov

Stejarul secular din Cobîlea

Stejarul secular din Cobîlea este cunoscut ca fiind „Stejarul lui Ștefan cel Mare”. Copacul are o vechime de peste 700 de ani și prima dată a fost atestat documentar în anul 1456. Am poposit la umbra acestui copac împreună cu echipa „La La Play”, unde de asemenea Radu Grecu a susținut un flashmob. Aici am aflat că „Stejarul lui Ștefan cel Mare” este cel mai longeviv copac din Moldova. Din cauza tulpinei afectate copacului i-a fost atașată o plombă din beton, care urmează a fi înlocuită cu una din ceară. Copacul prezintă interes ca sursă de material genetic și constituie o valoare de nivel european pentru educație, cercetări științifice, turism și recreație. Este clasat la categoria arborilor longevivi și ornamentali cu valoare de conservare foarte mare.

Foto: Max Efremov

Biserica „Schimbarea la Față a Maicii Domnului”

Nu departe de stejarul secular se află biserica „Schimbarea la Față a Maicii Domnului”. Specificul acestei biserici costă în faptul că este construită din pene și albuș de ou. Sătenii din Cobîlea întreprind regulat lucrări de menținere și amenajare a bisericii respective și a spațiului adiacent unde se mai găsesc și bustul lui Ștefan cel Mare, o răstignire și alți arbori. Și aici echipa „La La Play” a făcut un popas pentru a putea admira prestigioasa clădire.

Foto: Max Efremov

Muzeul din satul Cobîlea

Muzeul din satul Cobîlea este în același timp și hostel, aici împreună cu echipa „La La pLay” am admirat obiectele de valoare din patrimoniul satului Cobîlea. Muzeul din satul Cobîlea a fost renovat cu suportul investițiilor din cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” și reprezintă unul dintre cele mai atractive puncte turistice din raionul Șoldănești. Acesta este amplasat în clădire primei școli din localitate unde se află și un hotel turistic cu aproximativ 14 locuri de cazare.

Foto: Max Efremov

Pensiunea „Vila lui Nanu”

Următoarea locație care și-a deschis larg ușile pentru echipa „La La Play” a fost pensiunea „Vila lui Nanu”. Aici tinerii artiști de la Moldovan National Youth Orchestra au organizat un flashmob și au gustat din gastronomia locală. La „Vila lui  Nanu” vin turiști din toată țara și de peste hotare, specific acestei locații este spațiul pe care este amplasată și decorul preponderent rustic.

Foto: Max Efremov

Restaurantul „Casa de Piatră”

Restaurantul „Casa de Piatră” se află în satul Costiujenii Mari, raionul Șoldănești. În curtea restaurantului, echipa „La La Play” a susținut un concert care a întrunit zeci de oameni. Tot aici am făcut cunoștință cu procedura de fabricare a țuicii. La „Casa de Piatră”, din Costiujenii Mari se produce cea mai bună țuică din Republica Moldova. Restaurantul de tip pensiune include o serie de facilități printre care cazare în camere private, mic dejun gratuit, excursii, plimbări cu bicicleta și cursuri de a face țuică. Restaurantul „Casa de Piatră” este specializat în special pe bucătăria tradițională moldovenească și include o gamă largă de produse.

Foto: Max Efremov

Concert pe malul râului Răut

A cincea zi a expediției „La La Play” s-a încheiat cu tradiționalul concert în aer liber, care de data aceasta a avut loc în una dintre cele mai pitorești zone din localitatea Rogojeni, Șoldănești. Pe malul râului Răut Corina Lupașco și Grecu Radu de la Moldovan National Youth Orchestra au susținut un concert specaculos. Aici am avut ocazia să admirăm relieful zonei respective, cetatea râului Răut dar și să discutăm cu primarul localității despre promovarea turismului local în satul Rogojeni.

Foto: Max Efremov

Din 2019, PNUD și Guvernul Elveției susțin proprietarii de pensiuni și pe cei ai afacerilor locale din peste 30 de localități partenere în cadrul programului său de dezvoltare a afacerilor și de promovare a turismului local.

Echipa #diez este alături de membrii expediției „La La Play” în fiecare ediție și aduce informații utile despre activitățile la care puteți participa. Activitatea și noutățile din cadrul proiectului pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram a Moldovan National Youth Orchestra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine