(foto) A patra zi a expediției „La La Play”. Excursii la rezervația „Plaiul Fagului” și concert în cadrul zonei de agrement „La Sălcii”

main
Foto:Max Efremof

Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) continuă proiectul muzical „La La Play” care este deja la a șasea ediție. În acest an, orchestra va ajunge în peste 30 de locații din întreaga țară, iar fiecare vizită și concert are drept scop promovarea afacerilor și eroilor locali. În a patra zi a expediției, echipa „La La Play” s-a îndreptat în raionul Călărași și a vizitat izvorul de unde pornește râul Bâc, conacul „Ciolak-Malskii” și zona de agrement „La Sălcii”, unde a susținut un concert în aer liber.

După o pauză de două zile, echipa Moldovan National Youth Orchestra a reluat expediția muzicală „La La Play”. În a patra zi a expediției ne-am îndreptat în raionul Călărași unde am cunoscut câteva locații cu potențial turistic din Republica Moldova.

# Rezervația „Plaiul Fagului”

Foto: Max Efremof

Echipa „La La Play” a început a patra zi din cadrul expediției muzicale cu o vizită în localitatea Temeleuți din raionul Călărași. Aici se întinde o parte din rezervația naturală „Plaiul Fagului” și se află izvorul de unde se pornește râul Bâc. În apropierea izvorului flautistul Iacob Rotari a susținut un flashmob de excepție, iar restul echipei a făcut cunoștință cu fauna din zona respectivă. Deși în Temeleuți nu am găsit nici o pensiune sau casă rurală ne-am bucurat să cunoaștem o localitate cu un imens potențial turistic și sperăm că autoritățile locale vor lucra în direcția dezvoltării turismului local.

# Conacul „Ciolak-Malskii”

Foto: Max Efremof

Următoarea destinație din a patra zi a expediției muzicale „La La Play” a fost conacul „Ciolak-Malskii”. Clădirea se află în satul Bahmut din raionul Călărași și datează încă din secolul al XIX-lea. De-a lungul anilor conacul a avut mai multe utilități. A fost construit în stil rusesc neo-clasic de nobilimea poloneză și dispunea în trecut de o alee de marmură, un parc cu arbori și arbuști exotici și un lac. Până la finele celui de-al Doilea Război Mondial conacul s-a menținut într-o stare perfectă, iar după război nobilimea poloneză a părăsit Basarabia, iar conacul a fost utilizat în calitate de școală. De mai bine de 30 de ani clădirea este abandonată și riscă să fie demolată deoarece din conacul falnic de cândva au rămas numai pereții laterali și cei din față cu coloanele de la intrare.

# „La Hanul lui Ilie”

Foto: Max Efremof

În timpul expediției echipa „La La Play”, a făcut și un popas la viitoarea pensiune „La Hanul lui Ilie”. Din spusele gazdei am aflat că viitoarea pensiune se va axa pe pescuit, produse din pește și cultivarea murelor. „La Hanul lui Ilie”, este o pensiune cu potențial turistic extraordinar și are o amplasare atractivă.

# „La Tanasachi”

Foto: Max Efremof

O altă locație unde a poposit echipa „La La Play” este pensiunea „La Tanasachi”. Aici am făcut cunoștință cu gazdele ospitaliere, am gustat gastronomia locală și am discutat cu gazdele despre importanța proiectelor destinate eco-turismului. „La Tanasachi”, este una dintre cele mai populare pensiuni din raionul Călărași.

# Concert „La Sălcii”

Foto: Max Efremof

În localitatea Sipoteni din raionul Călărași turismul ia amploare. Aici a fost deschisă o zonă de agrement „La Sălcii”, iar echipa „La La Play” a organizat aici un concert în aer liber. Pe lângă tinerii din cadrul Moldovan National Youth Orchestra, la concertul din Sipoteni au mai evoluat și muzicienii din cadrul fanfarei din localitate.

„La Sălcii” este o zonă de agrement din localitatea Sipoteni, Călărași și la propriu este înconjurată de o mulțime de sălcii spectaculoase. Tot aici se află o sală de degustare pentru turiști decorată în stil tradițional, iar în preajmă – o prisacă a unui antreprenor local.

Din 2019, PNUD și Guvernul Elveției susțin proprietarii de pensiuni și pe cei ai afacerilor locale din peste 30 de localități partenere în cadrul programului său de dezvoltare a afacerilor și de promovare a turismului local.

Echipa #diez este alături de membrii expediției „La La Play” în fiecare ediție și aduce informații utile despre activitățile la care puteți participa. Activitatea și noutățile din cadrul proiectului pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram a Moldovan National Youth Orchestra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine