(doc) Tații din Moldova vor putea să-și ia concediu de paternitate până la 12 luni

petru cliofos
Foto:#diez

Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu 77 de voturi, inițiativa legislativă care are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie, precum și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului sunt extinderea de la 56 de zile până la 12 luni a perioadei în care tatăl poate să-și ia concediu de paternitate, dar și acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă în concediu.

De asemenea, se propun reglementări noi în codul muncii pentru a clarifica cum poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă.

Se instituie o nouă opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului. Părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90 % din salariul pe ultimele 12 luni dacă alege să o ia până la vârsta de un an și două luni a copilului. Rămân valabile opțiunile existente – trei ani de indemnizație – cu 30 % din salariu sau până la doi ani și două luni ș.a.

 

Vedeți un material realizat de #diez cu Petru Cliofos despre concediul de paternitate.

Taguri: #Parlament2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine